Vi lærer at stole mere på Gud
Doron Schneider er soldat og messiansk jøde. Han fortæller om de dybe sår, der er i nationen efter rømningen af Gaza-stribenDoron Schneider er 38 år, soldat i reserven og messiansk jøde. I sidste uge var han på besøg i Danmark, hvor han talte om situationen i Israel ved forskellige møder rundt om i landet.
Den danske afdeling af Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem havde i sidste uge arrangeret et besøg af israeleren Doron Schneider. Han er messiansk jøde, det vil sige en jøde, der tror på Jesus Kristus. Som de fleste israelske mænd er han soldat i reserven, men til daglig arbejder han som pressechef for Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem.
I Israel står den kristne ambassade for et omfattende velgørenhedsarbejde, og Doron Schneider er med til at udbrede kendskabet blandt israelerne til den kristne hjælp.
– Det er noget nyt for en jøde at finde ud af, at kristne ønsker at hjælpe dem, fortæller Doron Schneider.
– Du må forstå, at de sidste 2000 år har jøderne kun haft lidelser på grund af de kristne. Da jeg havde historie i skolen, hørte vi om, hvornår de kristne forfulgte os. Holocaust blev begået mod jøderne af kristne, så hvorfor skulle en jøde tro på, at en kristen kunne være god mod ham?
Den kristne ambassade har virket i 25 år og bringer social hjælp til fattige familier i Israel, heriblandt terrorofre og nu også de bosættere, som har måttet forlade Gaza-striben. Og hjælpen gør indtryk.
– Jeg ville ønske, du kunne se ansigterne på de jøder, der får hjælp fra kristne. De er i chok, forklarer han.
– Når de indser, at de kristne kan elske en jøde, så er der ikke så langt igen til at kunne begynde at tro på Jesus.
På sin rejse rundt i Danmark fortæller Doron Schneider blandt andet om de dybe sår, rømningen af Gaza-striben har efterladt i den israelske nation.
– Det er ovre, men de følelsesmæssige sår er endnu ikke lægt. Samfundet er stadig opdelt og lider under følgerne af rømningen. Og samtidig er der en frygt for fremtidige rømninger fra andre dele af landet, fortæller Doron.
– Ingen ved, hvad der vil ske nu. For et år siden var der ingen, der troede på, at vi en dag skulle forlade Gaza-striben. Men pludselig forlod vi den på så kort tid.
Blandt de jøder, der tror på Jesus, har man generelt været imod rømningen. Men i de sidste dage under tilbagetrækningen skete der efter Doron Schneiders mening et holdningsskifte.
– Bosætterne, som blev tvunget til at forlade deres hjem, gik over stregen, da de ikke ville adlyde hærens ordrer. De fleste israelere syntes, det var for meget. Det kan godt være, det er mod Bibelen eller imod Guds vilje. Men det er ikke korrekt, at vi ikke adlyder myndighedernes ordrer.
Umiddelbart ved man ikke, om eller hvornår der kommer nye tilbagetrækninger.
– Det hele afhænger af, hvem der vinder valget næste år, siger Doron.
– Den nyvalgte leder af Arbejderpartiet står på spring til at give bosættelser væk.
Fra palæstinensisk side har man allerede sat navn på de næste store bosættelser, man ønsker rømmet. Det handler blandt andet om byen Maale Adumim, hvor Doron Schneider bor med sin kone og deres tre børn på otte, seks og to år. Men det får ikke ham eller familien til at frygte.
– Vi lever ikke i frygt i Israel. Især vi messianske jøder lærer at stole mere på Gud, siger Doron.
– Men vi tænker ikke over, om vi skal tage bussen eller lade være. Men vi er selvfølgelig vant til et højt sikkerhedsniveau i Israel.