Provokerende bog

„Folkeoplysnig er ikke oplysning til folket, men fra folket“, siger Poul Erik Søe flere gang i sin nye bog Frihed er at elske.Bogen udgives i anledning af Lønne Højskoles 20 års jubilæum. Journalist og højskoleforstander Poul Erik Søe var med til at starte højskolen og er dens første og hidtil eneste forstander.
Bogen består af en række artikler, foredrag og „morgenmyter“, det vi andre kalder morgenandagter, fra perioden 1991 til 2004. Mange emner berøres: kirken, kristentroen, tro og tvivl, Grosbøll, EU, Irak-krigen, politikerne og deres mangel på indsigt, frihed, myter, sange og salmer, men også længsel, tro, mod, lyst, håb og kærlighed. Hver enkel artikel, foredrag eller andagt lægger op til diskussion eller samtale, som Søe ynder at kalde det. Og der er virkelig noget at samtale om. Søe sætter fingeren på mange ømme punkter, nogen gange er jeg enig med ham, andre gange, måske de fleste, er jeg uenig med ham, men kedeligt er det ikke, og artiklerne vækker til eftertanke og samtale – og det er nu ikke så ringe endda. Han leger meget med ord og ser ofte på ord og deres indhold på nye eller anderledes måder. Det er spændende og sætter tanker i gang. Jeg er blevet provokeret mange gange undervejs, ikke mindst i artikler hvor han forsvarer Grosbøll.
Den artikel, som jeg måske er mest enig med Poul Erik Søe i, har samtidig sat en masse tanker i gang hos mig. Den har overskriften „Dæmonkratiet“ og handler om Danmarks involvering i Irak-krigen og den måde, vi – ikke mindst politikerne – har tacklet det på, og den afsmitning, det får på vores tankegang også på andre områder.
Hvis man kan lide at blive provokeret, udfordret og vækket til debat, så er det absolut en spændende bog at gå i gang med.

Poul Erik Søe:
Frihed er at elske
– Indfald, udfald og udsagn undervejs
246 sider – 248 kr. – Aros