Videnskabsmanden der blev overbevist

Produktionen af Åndernes Magt har haft stor personlig betydning for manden bag tv-serien.
Thomas Breinholt, der er uddannet videnskabsmand, er kommet til personlig tro, men først var han skræmt fra vid og sans…Det hele begyndte som en tilfældighed, men endte som en lang åndelig rejse, både for Thomas Breinholt selv og hundredetusinder af TV2-seerne, da serien Åndernes Magt hurtig blev en seermæssig guldåre.Åndernes Magt fik mange danskere til selv at opsøge det spirituelle. Den nigerianske helbredelsesprædikant Charles Ndifon har nærmest skabt en mindre vækkelse i Danmark efter et indslag i Åndernes Magt, hvor en mand blev helbredt for dobbeltsyn i en kirke i Ringkøbing.
Besøgstallet til møderne med Charles Ndifon i Pinsekirken i København rundede sidste år 60.000, siden han gæstede kirken for første gang i februar 2001. Dertil kommer mange møder rundt omkring i landet, hvor tusinder er strømmet til for at lytte til Charles Ndifons forkyndelse om Jesus Kristus, som helbreder.
Thomas Breinholt, der i dag er udviklingsredaktør på TV2, er oprindelig uddannet videnskabsmand og troede ikke på noget udenfor de naturvidenskabelige rammer. Men et besøg i en kollegas lejlighed, hvor usynlige mystiske kræfter, fik ting til at bevæge sig, uden nogen rørte dem, gav videnskabsmanden et reelt eksistentielt chok.
Thomas er agronom med speciale i planters fysiologi og gener. Han var fuldmægtig i Energi- og Miljøministeriet. Senere kom han til TV2/Lorry, hvor historien om Åndernes Magt begyndte for syv år siden i 1998.

Glasbordet sprang

En dag tog Thomas Breinholt med sin kollega, tv-producer Mikael Christian Rieks, hjem. Mikael havde flere gange oplevet mystiske ting i sin lejlighed på Østerbro. Nu skulle Thomas Breinholt ved selvsyn se, om kollegaen var fuldstændig fra den.
I løbet af aftenen hørte de hoveddøren gå to gange.
– Den var låst. Der var ingen! Pludselig faldt et billede også ned fra væggen helt af sig selv, fortæller Thomas Breinholt.
De to kolleger besluttede at tage en spiritist, en kameramand og en lydmand med tilbage i lejligheden. Spiritisten vandrede rundt i lejligheden, mens kameraet kørte. Senere sad spiritisten og Mikael og holdt hinanden i hænderne, mens spiritisten bad ånden om at „gå over til den anden verden“. Kort efter, at Mikael havde konstateret, at hans håndflader brændte, sprang glaspladen i sofabordet.
Tv-folkene var chokerede, og deres oplevelser fik store konsekvenser for flere af dem bagefter. Nogle fik ligefrem psykiske problemer, som de endnu ikke er kvit.
Optagelserne blev til første afsnit i Åndernes Magt. Men TV2 afviste blankt at sende programmet – i første omgang.

Troede Thomas var syg

– Da min chef på TV2/Lorry havde set båndet, blev jeg kaldt ind på kontoret. Han sad og rørte sukkeret rundt i sin te – rørte og rørte – selv om dét sukker for længst var rørt ud. Kiggede op, som om han tænkte: „Thomas, har du nogensinde været i kontakt med distriktspsykiatrien?“
Og sagde så klart nej.
Samtidig blev der sendt en mail rundt til alle på redaktionen, at nu kunne det være nok med alle de åndelige indslag, fortæller Thomas Breinholt til Udfordringen.
Men rygterne gik, og piratkopier af det arkiverede program begyndte at cirkulere rundt internt blandt medarbejderne på hele TV2. Alle måtte bare se det dér med de overnaturlige fænomener, fortæller Thomas.
Til sidst blev TV2 dog overbevist om, at programmet også kunne blive et hit blandt seerne. Og det blev det. Millioner af danskere har set serien Åndernes Magt, der første gang blev sendt på TV 2 Zulu i 2000 og siden genudsendt både på TV2 Zulu og TV2.

Skræmt fra vid og sans

Optagelserne fra lejligheden på Østerbro med de mystiske oplevelser forsøgte Thomas Breinholt at fortrænge i første omgang.
– Jeg er videnskabsmand og var ikke på nogen måde religiøs, hverken døbt eller konfirmeret. Pludselig blev jeg konfronteret med en verden, som løftede sløret for en åndelig dimension, som tilsyneladende satte de naturvidenskabelige love ud af kraft. Det skræmte mig rent ud sagt fra vid og sans at forestille mig usynlige kræfter, totalt destruktive kræfter, som vi mennesker ikke var herrer over. Min kollega, Mikael, var ved at begå selvmord i søvne. Han vågnede, da han sad i vindueskarmen på vej til at falde ud af sin lejlighed. Med det ene ben ud af vinduet fra tredje sal…
– Hvis man skulle tage disse usynlige fænomener for pålydende, måtte man gå ud fra, at sådanne fænomener kunne påvirke alle mennesker og måske forrette store skader, som mennesker ikke er bevidste om, men som kan være afgørende i deres liv. Hvis usynlige fænomener virkelig eksisterede, måtte der jo være en konkret mulighed for, at vi mennesker overlever døden, tænkte jeg. Det blev en åndelig opvågning for mig.
– Jeg besluttede at undersøge, hvordan tandhjulene virker i den åndelige verden.
Kunne du blive ved med at fortrænge din angst?
– Nej. I 2000 blev jeg ramt af en støjulykke, da jeg var på diskotek en aften. Pludselig kunne jeg ikke høre noget. Jeg havde fået tinnitus og en nedsat hørelse på 40 procent i et splitsekund. Det satte noget meget voldsomt i gang i mit liv. Jeg blev søvndeprimeret, kunne ikke sove om natten og fik også nervemedicin. Det var et sandt helvede. Det er ikke for ingenting, man kalder tinnitus for Djævelens orkester. Al den larm inde i hovedet.
– Jeg var sygemeldt i flere måneder, og i den periode væltede angsten for de åndelige fænomener, som jeg tilsyneladende havde oplevet, frem som en flodbølge i mit sind. Jeg var i mine mørkeste stunder næsten på selvmordets rand. Uden overdrivelse, fortæller Thomas Breinholt og fortsætter åbenhjertigt:

Thomas kom selv til tro

– Da jeg en dag var ved at rydde op, fandt jeg nogle gamle nyhedsbreve fra missionsorganisationen Areopagos, som Ole Skjerbæk Madsen fra I Mesterens Lys havde sendt til mig, efter jeg på et tidspunkt havde lavet et tv-indslag om uddrivelse af dæmoner i TV2/Lorry.
Da jeg læste en artikel i et af nyhedsbrevene om alt den tid, vi spilder i vores liv på at jagte de forkerte ting, blev jeg dybt rørt. Det var som at læse om mit eget liv, ordene gik lige ind i hjertet på mig. Jeg var dybt berørt og påvirket i dagevis.
Det gav mig lyst til at læse i Bibelen, jeg læste Prædikerens Bog, Paulus’ breve, evangelierne og så videre. Det, der før havde virket uvedkommende og tørt, var nu pludselig som vand i en ørken i mit eget liv.
– Jeg kontaktede Ole Skjerbæk Madsen, og han tog sig af mig, inviterede mig op i sit sommerhus, og vi tilbragte meget tid sammen og samtalede. Han og hans kone bad også for mig.
Jeg blev døbt, og efter det følte jeg en slags beskyttelse imod det, jeg tidligere var skrækslagen overfor. Jeg er ikke længere bange. Jeg er stadig Herre i mit eget hus, men Gud er en ressource, som jeg kan bruge.
– Efter dåben har jeg ligesom fået en kontakt i maven, der reagerer overfor, hvad man måske kan kalde det onde og det gode – så jeg ved, hvad jeg skal vælge og gøre.
– Jeg er overbevist om, at der findes en ond kraft. Det onde klæber sig til mennesker og vil ikke slippe, og vilje alene kan ikke få os ud af ondskabens beruselse, der skal en større kraft til. Det synes jeg, jeg har oplevet.

Mit liv har nu et formål

– Jeg er kommet ud på den anden side og oplever, at livet faktisk har et formål. At jeg måske i virkeligheden er blevet brugt af Gud. Før tænkte jeg kun på, hvordan jeg kunne få noget ud af alting, nu er jeg i stedet optaget af, hvordan jeg kan give andre mennesker noget. Jeg føler en forpligtelse overfor andre mennesker. Det gjorde jeg ikke tidligere.

Hvorfor har du lige valgt kristendommen?
– Det er min tro, herfra min verden går, det er min kultur, min verden. Jeg læser jævnligt i Bibelen og beder ind imellem til Gud. Jeg er ikke så god til at gå i kirke, så det bliver ikke til så meget. Men jeg kommer sommetider i en lille cellegruppe i I Mesterens Lys, hvor vi beder sammen. Det er jeg glad for. Jeg har også stadigvæk fin kontakt med Ole Skjerbæk Madsen. Derhjemme har jeg et stort billede af Jesus, som jeg fik produceret i Thailand. Det er to meter højt og viser Jesus hængende på et jernkors. Det virker lidt overvældende på nogle af mine venner. Men jeg er glad for det.

Tinnitus forsvundet

Hvordan så med dit helbred?
– Det er mærkeligt, jeg kan ikke forklare, hvad der skete. Jeg var i Grækenland og kunne ikke sove på grund af tinnitus’en. På et tidspunkt så jeg for mit indre blik, at Jesus kom til mig og gjorde noget ved mine ører.
Fra den dag af begyndte en helbredelse.
– Jeg har fået min hørelse igen, og tinnitus’en er så godt som væk. Men jeg beskytter mine ører, jeg kan ikke tåle så høj en støj som tidligere. Men ellers har jeg det fint, fortæller videnskabsmanden og tv-journalisten Thomas Breinholt, der ikke troede på mirakler, men som selv i dag er overbevist om, at der virkeligt ER mere mellem himmel og jord.


Artiklen fortsætter efter annoncen: