20 mio. til dansk hjælp i Afghanistan

Taliban-styret har efterladt et land med store humanitære behov. Mission Øst har fået 20 millioner kr. af Danida til at styrke indsatsen i landets mest utilgængelige områderDen danske nødhjælpsorganisation Mission Øst har fået en bevilling fra Danida på 20 millioner kroner. Pengene skal gå til et storstilet program, der skal forbedre levevilkårene for cirka 30.000 mennesker.

Mission Øst har god erfaring med vejbyggeri, der skaber nye arbejdspladser i fattige egne af Afghanistan. Her er fejrer de lokale arbejdere indvielsen af et vejbyggeri i Chaal-provinsen

Siden taliban-styret faldt i Afghanistan i 2001, har der været mange positive rapporter om stigende frihed, om end i et langsomt tempo, for landets befolkning. Men samtidig har forskellige nødhjælpsorganisationer meldt om et øget behov for fødevarehjælp til de mest ufremkommelige egne af landet.

Giver mad og husdyr

Den danske organisation Mission Øst har gennem de seneste år haft flere projekter i landet, hvor de bringer mad, rent drikkevand og lægehjælp til nogle af landets fattigste indbyggere.
Det er derfor en lettet generalsekretær Kim Hartzner, der nu meddeler, at organisationen har fået tilsagn om støtte fra Danida på 20 millioner kroner til at hjælpe i provinserne Takhar og Badakhshan i det nordøstlige Afghanistan.
– Den humanitære situation i disse områder er stadig akut. Men med disse midler kan vi hjælpe over 30.000 mennesker fra den desperate føde-varemangel og sundhedsfare, de konstant er udsat for, siger Kim Hartzner.
Bevillingen giver dog også mulighed for at igangsætte mere bæredygtige projekter, hvor lokalbefolkningen selv skaber indtægter gennem fødevareproduktion. Helt konkret vil man give hushold-ningerne køkkenhaver, husdyrhold og hjælpe dem i gang med biavl. Det giver familierne mulighed for at skabe en indkomst.

Bygger nye veje

For befolkningen i provinsen Tahkar betyder projektet samtidig en åbning til verden. Som en del af projektet bygges der en vej, der giver provinsen adgang til at sælge sine produkter.
For Mission Øst er det at bygge veje en del af strategien. I dette tilfælde forventer man, at vejen vil kunne give arbejde til 80.000 mennesker.
Erfaringer fra tidligere vejbyggerier taler for sig selv. Som i september måned, hvor man indviede anden etape af et vejprojekt i Chaal-distriktet.
– På grund af den lange og besværlige rejse var folk i mange tilfælde afskåret fra lægehjælp i nødsituationer, fortæller Mission Østs projektchef Mags Bird.
– Men det er slut nu. Og landsbyer, som før var isolerede, har nu lettere adgang til markeder, skoler og sundhedsklinikker.
Den nye vej betyder også, at handelspartnere og nød-hjælpsorganisationer får mulighed for at komme ud til udsatte befolkningsgrupper. Byggeprojektet gav arbejde til 4400 mand, der ved hjælp af simple redskaber gravede vejen gennem det bjergrige landskab.
Som betaling for deres arbejde har de modtaget penge til at købe mad nok til sig selv og deres familier i to måneder. Projektchefen er imponeret over indsatsen:
– Lokalsamfundene har arbejdet meget entusiastisk med projektet, og det siger mig noget om, hvor nødvendig vejen er, siger Mags Bird.

Internationale midler

I Afghanistan arbejder Mission Øst sammen med flere internationale organisationer og søger derfor støtte hos såvel danske som internationale pengetanke. Senest har man indgået en ny kontrakt med EU på ca. 4,5 millioner kroner til genopbygning af Afghanistan.
-mbc