Tyvstart på juleaften i Børnehuset

Bethesdas Børnehus i Århus holder en hyggelig dansk familiejul for de anbragte børn og deres forældre i ugen op til julJulemad.
Juletræ.
Julegaver.
Og juleknas.

Børnehuset i Århus sørger for, at alle børn oplever julen trods mulige problemer i familien

Børnehuset Bethesda i Århus’ nordlige kvarter forsøger at komme så tæt på en almindelig dansk familiejul, som det overhovedet kan lade sig gøre på en børneinstitution, når man holder jul for børnene.
Cirka 10 børn mellem nul og fem år er døgnanbragt på institutionen, fordi forældrene ikke magtede at tage sig forsvarligt af dem. Nogle på grund af alkoholmisbrug. Andre på grund af sociale problemer. Og en enlig mor til et par tvillinger, fordi hun pludselig måtte på sygehuset og opereres.
De små børn har allerede været med til at bage småkager og trille havregrynskugler. Sammen med forældrene har de også klippet julepynt og lavet marcipan, mens de en eftermiddag fik æbleskiver og julegløgg.
En dag kort før jul ankommer så forældrene til Børnehuset og klæder deres børn om i juletøj. Pigerne skal prøve deres nye fine julekjole, og drengene har måske fået en ny skjorte.
Og så står den ellers på traditionel julemad, and, medisterpølse og ris à la mande med mandel i – det er jo altid spændende, hvem der får den, smiler afdelingsleder Hanne Pedersen.
– Det er sikret, at alle børn får en! De er så små… tilføjer hun. – Vi har prøvet nogle år at sige nej, men når så vi ser tårerne trille ned ad kinderne – det kan vi altså ikke holde ud!
Efter det solide måltid er det tid til at danse om juletræet, som de ældste af børnene har været med til at pynte. Og så skal der danses rundt om juletræet.
– Vi har indøvet nogle julesalmer og sange med børnene. Og det er altid: Et barn er født i Betlehem, Glade jul, Højt fra træets grønne top og På loftet sidder nissen. Det er, hvad vi kan klare her, fortæller Hanne Pedersen.
Når så det er overstået, kommer „julemanden“ på besøg og deler julegaver ud.
– Vi opfordrer forældrene til at lade være med at tage deres private gaver med til børnene denne aften, så der ikke er en, der sidder med et bjerg af gaver. Denne aften er det institutionen, der køber julegaver til alle børnene. Børnene har som regel selv lavet en gave til deres forældre, ellers sørger vi for, at forældrene får et billede af deres barn i en pæn ramme.
Og så står den ellers på hygge resten af aftenen.
– Efterhånden som børnene bliver trætte, aftaler vi med forældrene, om de vil lægge børnene i seng, og det vil de fleste gerne, fortæller Hanne Pedersen.
På den måde sikrer Børnehuset, at alle de anbragte børn og deres forældre oplever en ganske almindelig hyggelig dansk juleaften.
Børnehuset er tilknyttet KFBU, Kristelig Forening til Bistand for Børn og Unge.
Svend Løbner