Fra sygdom Til sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner.
Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert.
Orla Lindskov Christensen, Anne Maries Vej 16, 9000 Aalborg

Brev
Hjælp, jeg spiser for meget!
Kære Orla Lindskov
Jeg er en mand på 55, og jeg elsker livet. Dette indbefatter så også, at jeg elsker julen med alt, hvad julen er og står for. Jeg elsker julefrokosterne, som jeg skal til en hel del af i december måned med venner og kolleger. Jeg elsker også julefrokosterne med familien, og ikke mindst julemaden juleaften.
Sidste december tog jeg faktisk otte kilo på, og de sidder der stadig. Jeg har gjort mange forsøg på at tabe mig. Det er bare ikke lykkedes for mig. Jeg kan ikke overvinde mig selv til at motionere. Min kone siger, at jeg skal, og jeg lover det mange gange. Men jeg kan bare ikke holde det. Jeg har stillesiddende arbejde, og det bliver sagen jo ikke bedre af. Kan du se problemet?
Kan jeg komme til forbøn?

Min kone siger stop

Der er nemlig sket det, at jeg efter nogle anfald af ildebefindende har været hos min læge, og han konstaterede, at mit blodtryk er for højt, samt at mit kolesteroltal også er det. Han sendte mig endvidere til scanning og hjerteundersøgelse. Jeg har nu via min læge fået resultaterne heraf.
Det var ikke opmuntrende. Jeg har de såkaldte forkalkninger i årerne omkring hjertet, og som sådan har jeg forhøjet risiko for at få blodpropper. Jeg er blevet sat på blodfortyndende medicin.
Desuden anbefaler min læge mig varmt, at jeg går på diæt. Tænk, at det skulle ramme mig lige her op til julen. Min kone siger, at nu bliver der ikke noget med sylte, varm leverpostej, fedt flæsk og andesteg til mig denne jul. Hun siger, at det er på høje tid, at jeg smider mindst 15 kilo. Hun er blevet utrolig bestemt over for mig og siger, at hun nok skal sørge for, at der ikke bliver nogen slinger i valsen.

Julen er ødelagt

Orla Lindskov, kan du forestille dig en jul på denne måde, en rigtig faste-jul? — Når min kone siger, at hun ikke vil acceptere den mindste slinger i valsen, så siger hun bagefter, at det er på grund af kærlighed. Det gør mig godt at høre. Men det er alligevel svært ikke at blive deprimeret, når jeg er så glad for mad, og da især for julemad. Jeg tror ikke, at julen i år bliver en rigtig jul for mig. Min kone siger, at hun nok skal sørge for, at vores jul bliver en sund jul. Men sund mad tiltaler mig ikke rigtigt. Jeg synes ikke, at det smager af noget. Min kone siger, at jeg blot er bundet af vanens magt, og at man kan vænne sig til alt. Men det trøster mig ikke. Jeg mærker nu klart, at jeg har et madproblem. Kan jeg få forbøn for det på et af dine møder?
Jeg håber på en eller anden form for et mirakel. Min kone siger, at hun gerne vil beholde mig mange år endnu.
Med venlig hilsen
Den Madglade

Svar
Livet er mere end maden
Kære Madglade
Jesus siger til os, at livet er mere end maden. Det læser vi i Mattæus-evangeliet kap. 6, vers 25, og det må vi tro på. Det betyder, at livet har et højere og større indhold end maden. Det har du nok svært ved at få øje på.
Det siger jeg helt afslappet og uden fordømmelse. Jeg vil ikke blot sige, at maden har fået for stor plads i dit liv.
Det er også den forkerte mad, der har fået en for stor plads, og sammen med manglende motion er det faktisk en livstruende kombination.
Heldigvis har du en hustru, der kan se, at det nu i dit tilfælde handler om liv og død. Hun elsker dig og vil gerne beholde dig mange år endnu.
Så glæd dig til og vær taknemmelig over, at hun denne jul vil tage en vals med dig uden slinger.
Selvfølgelig er du også velkommen til at søge forbøn for dit problem.
Venlig hilsen
Orla Lindskov

Brev
Hvad gør stress ved os?
Kære Orla!
Tak for en dejlig lørdag aften i Apostolsk kirke i Fredericia, hvor du bl.a. gjorde opmærksom på to ting: at ordet tak er et af de rigeste ord og ikke som i en Giro 413-sang „Tak er kun et fattigt ord.“
Endvidere understregede du, at negative tanker og stress kan have fysiologiske konsekvenser. Tak om du vil uddybe det sidste. Jeg tror, at mange er uvidende om det.
Hilsen
Den Håbefulde

Svar
Negative tanker skader kroppen
Kære Håbefulde
Jeg tror også, at mange er uvidende om, at negative tanker og stress kan have konsekvenser for vores krop. Men sådan er det faktisk. Som en kendt overlæge har udtalt det: „Det er almindelig kendt, at negativitet og forgiftede følelser ødelægger vores fysiske helbred.“
Den, der tænker og taler negativt om sig selv, om sit liv og om andre mennesker, han eller hun er faktisk i gang med en selv-ødelæggende proces. Når man til stadighed udsender negative tanker og ord, så aktiverer man ikke blot sin krop negativt; men man aktiverer også sine omgivelser negativt.
Det betyder, at den, der udsender negative tanker og ord, faktisk tiltrækker et dårligt liv med blandt andet dårligt helbred, fysisk såvel som psykisk. Men han eller hun tiltrækker også negative personer, negative situationer og negative resultater.
Det er tankernes og ordenes naturlov, som den er beskrevet i Bibelen, og som ingen kan ændre på. Den gælder ikke kun for kristne. Ingen er undtaget fra den. Det er virkelig vigtigt, at vi som mennesker forstår det. Det vidste Jesus, og derfor gav han os denne sensationelle leveregel:
„Elsk jeres fjender, velsign dem, som forbander jer, gør godt imod dem, der hader jer og bed for dem, som forfølger jer.“ Det læser vi i Mattæus-evangeliet kap. 5, vers 44.
Jeg ved godt, at denne leveregel går ud over gennemsnits-danskerens fatteevne, og som sådan er den også svær at efterleve. Men det, Jesus siger, er faktisk: „Tænk og tal positivt om alle mennesker, endda om fjenderne.“
Den positive udsender positive tanker og ord og aktiverer derved sin psyke og sit legeme, ja, hele verden omkring sig i positiv retning. Han eller hun vil tiltrække positive resultater.
Man kan på næsten dramatisk måde ændre sin livssituation ved, at man ændrer sine tanker. Det gælder både i god retning såvel som i dårlig retning. Men det er ikke nogen ny opdagelse.
Det er faktisk som allerede nævnt en grundtanke i Bibelen. Du kan for eksempel læse om det i Jakobs brevs 3. kapitel i de første vers. Her sammenligner Jakob vores tunge med skibets ror, forstået på den måde, at vores tunge kan styre vores liv ind i velsignelse.
Men tungen kan altså også sende vores liv ned i et sort hul.
Venlig hilsen
Orla Lindskov

Vidnesbyrd
Kære Orla Lindskov
Tak for dine kloge og kærlige svar i din Brevkasse, som jeg læser med glæde. Jeg blev meget inspireret af dit svar til den deprimerede i din Brevkasse uge 45.
Jeg besluttede at vende mit syn på begivenhederne fra negativt til positivt, inden jeg gik i seng. Næste morgen skete der det, at jeg faktisk kunne vende mit syn på situationerne, som jeg står i, fra negativt til positivt.
Det var en fantastisk følelse og fornemmelse. Vil du også sende mig en salvedug?
På forhånd tak.
Nulle
København


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vidnesbyrd
Sover bedre om natten
Kære Orla Lindskov
Vil du bede for mig igen via min salvedug?
Der er stor fremgang. Jeg er ved at være klar også til at kunne passe et arbejde. Mine relationer kommer stille og roligt i orden.
Min nattesøvn bliver bedre, og alle ting falder på plads. Al ære og tak til Jesus Kristus, hvis blod flød. Jeg takker Ham for dig, at du vil tjene Ham.
Ønsket om en glædelig, velsignet jul og et velsignet nytår til dig og din familie.
Venlig hilsen
L.M.
Sjælland