Israel i bøn for Sharon

Men Sharon bliver ikke statsminister igen, siger den læge, der har opereret Sharon flere gange.- Chancerne for at Sharon vil overleve dette massive slag er vældig gode. Han vil ikke fortsætte som statsminister, men måske være i stand til at forstå og tale, sagde kirurg Jose Cohen lørdag, efter at han opererede Sharon.Det kom som et chok for det israelske folk, da Ariel Sharon fik en ny kraftig hjerneblødning den 4. januar, kun 17 dage efter den første. I al hast blev han kørt fra sin bondegård i Negev til Hadassa Ein Kerem-sygehuset i Jerusalem.
Der begyndte en lang operation for at stoppe hjerneblødningen. Sharon fik anæstesibehandling, blev tilkoblet respirator og holdt kunstigt bevidstløs for at lette presset i hjernen. I løbet af tre dage blev han opereret tre gange for at dræne blod fra hjernen.

Israel i bøn

I Israel er tv og radio tændt i butikker og på caféer. I kiosker ser man på lang afstand de store overskrifter. På forsiden af Yediot Aharonot var der et billede af Sharon og fede typer med ordet «bedende» om et folk i bøn for Sharon. På lederplads skrev den ultraortodokse avis Hamodia at politiske ledere fra begge sider, til og med ateister, tigger folk om at bede for Sharons helbred. Hamodia konstaterer, at når de i den 11. time føler, at alt er tabt, så indser de, at jødernes eneste håb er i Herren.
– I denne tid beder vi alle og håber, at statsministeren må komme sig hurtigt. Vi følger alle udviklingen i disse vanskelige tider. Vore øjne, og hele verdens, er rettet mod hospitalet i håb om at se statsministeren, sagde Ehud Olmert, da han samlede regeringen til et kort møde torsdag.
Israelsk radio fortalte, at pave Benedickt XVI og USAs president George W. Bush beder for Sharon. Radioen meldte også, at statsminister Anders Fogh Rasmussen ønskede Sharon god bedring.
Israelsk radio citerede Anders Fogh Rasmussen, som rådede Israel til at holde «fredsprocessen», med en to-stats-løsningen, på sporet.

Nyt parti

Sharon hilste på udenrigsminister Per Stig Møller, da han besøgte Israel

Det er ikke længe siden Ariel Sharon gik ud af Likud-partiet og dannede partiet Kadima (Fremad). Han tog flere fra både Likud og Arbejderpartiet med sig. Mange tror, at fungerende statsminister Ehud Olmert vil blive den nye leder. Han har også fået støtte af tidligere statsminister Shimon Peres.
Analytikerne antyder, at Kadima fortsat kan vinde valget, men de får næppe så mange mandater som Sharon så ud til at få.
En meningsmåling fredag i Yediot Aharonot viste, at Kadima ledet af Olmert kan opnå 36 pladser i Knesset, men nyhedsbureauet IMRA spørger om det fortsætter, når Sharon ikke længer er i top-nyhederne.

Fortsat samme politik

– Hvis jeg kunne snakke med Arik (Ariel Sharon) denne morgen og spørge, «Arik hvad vil du sige til os – hvad ønsker du at vi skal gøre», så ville han have sagt:
«Jeg sætter pris på, at I er optaget af mit helbred. Tusind tak, men gå tilbage til arbejdet. I må fortsætte med at tage jer af statens affærer.» Det vil vi gøre, sagde statsminister Euhud Olmert.
En analytiker påpeger overfor Udfordringen, at Ehud Olmert på mange måder har været med til at udforme Ariel Sharons politik, ikke mindst når det gælder den såkaldte fredsproces.
Ariel Sharon gav sit foreløbig sidste interview til den japanske avis Nikkei.
– Hvis palæstinenserne bekæmper terror, tror jeg, der er en chance for at bevæge sig fremover efter vejkortet (for fred), og med Guds hjælp bringe fred, sagde Sharon.
Sharon slog fast, at der ikke bliver nogen forhandlinger om Jerusalem. Han sagde, at Jerusalem for altid vil blive den forenende og udelte hovedstad for Israel.
– Jeg ser ikke for mig en situation, hvor vi ikke bliver på Golan, sagde Sharon.

Landet står sammen

Sharons mangeårige talsmand Ra’anan Gissin påpegede, at når kriser rammer Israel står folket sammen.
Også statsministerkandidat Binyamin Netanyahu, som er Sharons rival, havde kun gode ord at sige om Sharon.
– Vi beder alle for det sidste slag i den store leders sidste kamp for sit liv, og vi håber, at han overlever. Det er helt klart at Sharon har vært en af Israels store generaler og ledere. Han har givet et stort bidrag til vor sikkerhed fra Uafhæng-ighedskrigen (1948) til hans brillante handlinger i Seksdageskrigen (1967). Han reddede bogstavelig talt Israel med ryggen mod muren i Yom Kippur-krigen (1973) og har kæmpet mod terror til i dag. Han har vært en stor politisk leder. Jeg tror, det er tid at droppe politik. Vi har samarbejdet på mange områder, og hele folket beder for Sharon, sagde Netanyahu.