King Kong – Kongernes Konge

En dramatisk biograftur i selskab med en veninde og kæmpeaben King Kong ledte Maria Carlsens tanker hen på Guds uendelige kærlighed til osKing Kong. Den skulle være alle tiders! Det er i hvert fald det, min veninde forsøger at overbevise mig om. Jeg har ihærdigt peget på film som „I dine sko“ med udgangspunkt i, at jeg har mere lyst til den romantiske og sjove genre, som man kan forudsige lige fra starten, end til at sidde tre timer og se en vammel gorilla gå amok ved at smadre en storby. Men overrasket bliver jeg! Den første time af filmen er fyldt med hæsblæsende spænding, sympatiske aktører og endog kærlighed. Her sidder jeg og sukker over John Driscoll og propper mig med diverse vitamindræbende konfekture, og abrupt er den gigantiske skærm fyldt med hullabulla-voodoo-mænd¸ der alle på mefistofelisk vis imiterer dæmon-okkupering.
Sympatien er borte!
De indfødte angriber og terroriserer hovedpersonerne, som jeg lige er begyndt at holde af. Min veninde prøver febrilsk at holde mig for øjnene, idet hun erindrer, hvordan den stereotype biograftur med mig udvikler sig.
Mine tårer vælter frem som fra en hullet vandballon, min krop ryster, og af en eller anden grund bliver min veninde pinlig over mig! Der har muligvis også været udbrud indblandet – det skal jeg ikke kunne sige.
Tilbage til filmen! Den hjælpeløse pige, Ann Darrow, bliver af de indfødte overgivet til den almægtige, frygtindgydende gorilla, og den lækre drømmefyr, John Driscoll, gør alt for at redde hende. Fint plot, ik?
Men tro mig, vores hovedperson skal meget igennem, før hun bliver reddet, og det skal min sidekammerat for den sags skyld også.

En beskyttende fader

Alligevel går der noget stort og betydningsfuldt op for mig undervejs i denne sindsoprivende film. Gorillaen viser sig ikke at være så tyranniserende – ja, faktisk ender aben med at blive den beskyttende fader til vores kvindeaktør. Han river sågar tungen ud af en dinosaur og dræber både mennesker og ekstremt perverst animerede skabninger for at beskytte hende. (Under disse scener blev min bøn til Gud afbrudt af tanken om, hvorfor der er så mange kærlighedsfilm. Måske er det i virkeligheden piger som mig, der er skyld i det, fordi vi beder Gud om at redde hovedpersonerne, når det bliver uhyggeligt??)
Selvom hun har trodset aben ved at prøve at løbe væk, er han der for hende, ubetinget, og smider hende op på sin skulder, så hun ikke selv skal gå. Hun sover i hans hånd, og han viser hende den smukke solopgang, mens han i den grad formidler kærlighed til hende.

Minder om Gud

Hvis nu vi droppede Guds princip med fri vilje, så minder King Kong en del om Gud. Aben bliver betaget af pigen og elsker hende hæmningsløst og uafhængigt. Den kærlighed, han viser, er en kærlighed, Ann Darrow har haft brug for hele sit liv. Den attraktive (for at sige det mildt) drømmefyr John får lys frem i hende, men han kan ikke udfylde hendes behov for undtagelsesløs, selvopofrende kærlighed.
Et menneske har behov for andre menneskers kærlighed, men inderst inde har mennesket først og fremmest brug for en uudsigelig dyb kærlighed, der når ud over det imaginære. Guds kærlighed!
Der bliver øvet vold mod King Kong, fordi de andre roller tror, han er farlig, og han bliver endda fanget og grint ad i et teater. Hvem griner ikke ad vores Gud? Der går ikke en dag, uden at der bliver vist et eller andet blasfemisk på tv. Selv en sjov tegneserie som „The Simpsons“ går tit ud på at grine ad Guds person. King Kong reagerer ved at smadre storbyen…!

Vil vende hver sten

Sådan er Gud heldigvis ikke, men ligesom King Kong vil han vende hver sten for at finde dem, han har mistet. Uanset, om der er noget som helst håb for, at vi vil have hans kærlighed, så vil han gøre alt for, at vi får den. (Med undtagelse af at fratage os fri vilje).
King Kong ender med at dø (sorry til dem, der ikke kender historien), og her kan vi umiddelbart ikke drage paralleller til Gud, for uanset hvad mennesker gør, vil Gud altid eksis-tere. Men King Kong døde, fordi han indså, at han ikke kunne beskytte pigen – før eller senere ville Ann Darrow dø på grund af hans kærlighed til hende. Hans kærlighed til hendes skønhed dræbte ham.
Guds kærlighed til vores skønhed rejste Jesus fra graven.
„King Kong“ er en hårrejsende historie om en abe, der tror, han kan alt, men indser, at han ikke passer ind i Ann Darrows virkelighed, uanset hvor meget han elsker og beskytter hende.
Hvad er dit liv en historie om?
Må det blive historien om et hjælpeløst, hungrende individ, der bliver mættet, reddet, båret, beskyttet, æret og elsket så grænseløst, at det føles uvirkeligt, men ikke er det.