Syv mio. kroner til spedalske i 2005

God økonomisk slutspurt sikrede 7,1 mio. kroner til arbejdet blandt spedalske i 2005Der er stor juleglæde hos Spedalskhedsmissionen på Frederiksberg. I 2005 lykkedes det nemlig at sende over syv millioner kroner afsted til spedalskhedsarbejde i Asien og Afrika.

Spedalskhed medfører ikke bare deforme lemmer. Sygdommen betyder for mange smittede en udelukkelse af det sociale fællesskab

Pengene kommer fra frivillige og testamentariske gaver, og netop op til jul har giverne været ekstra gavmilde. En lind strøm af gaver og et større testamentarisk beløb har sammen med et tilskud fra Danida givet mulighed for at sende 7,1 million kr. til spedalskhedsarbejdet i Asien og Afrika i 2005.

Tilbage i samfundet

Spedalskhed giver ikke blot de syge pletter, lammelser og deforme lemmer. Sygdommen har også store sociale konsekvenser for de smittede. Spedalske er mange steder stemplet af det omgivende samfund som urørlige og dermed udelukkede af det sociale fællesskab.
De penge, Spedalskhedsmissionen sender, gør det muligt at informere, forebygge og standse sygdommen samt genoptræne de spedalske. Desuden bruges pengene til at informere det omliggende samfund om, at spedalskhed kan helbredes, og at der ikke er risiko forbundet med at have spedalske personer, der er ramt af spedalskhed, som en del af samfundet.

Verdens største projekt

Pengene er sendt til Sudan, Niger, Nigeria, Tanzania og ikke mindst Bangladesh, hvor Danmark indtil nytår har det overordnede ansvar for hospitals- og klinikarbejde samt rehabilitering, genoptræning, undervisning og information.
1. januar overgik ansvaret for verdens største spedalskhedsprojekt (Danish Bangladesh Leprosy Mission – DBLM), til Den Internationale Spedalsk-hedsmission, og arbejdet deles op i tre enheder. En stor del af ledelsen og arbejdet overgår til de lokale, dog med fortsat støtte og supervision af de enkelte projekter. De spedalske vil fortsat få den hjælp, de har behov for, og Den danske Spedalsk-hedsmission vil fortsat støtte arbejdet.
– ole