– Retræte kun for kvinder

De tre tog på et retræteophold sammen. Resultatet var så livgivende, at de nu arrangerer retræte for andre kvinde.Lise, Dorte og Helen mødte hinanden på Zahles Seminarium, hvor de alle tre tog en læreruddannelse for godt ti år siden.

– Vi vil gerne hjælpe andre kvinder til at tage en pause fra hverdagens mange gøremål, så de får en weekend med tid til sig selv og til Gud, siger de tre piger. Fra venstre ses Dorthe Nielsen, Lise Ina Hansen og Helen Mikkelsen

Siden da har de haft løbende kontakt med hinanden. Helen Mikkelsen, 39 år, har fire børn og er i dag efterskolelærer. Lise Ina Hansen, 37 år, har tre børn og er lærer og psyko- og kropsterapeut, Dorte Nielsen, 43 år, har to børn og er psykoterapeut og proces konsulent.
Da Dorte i efteråret var på ferie på bjergvandretur i Frankrig sammen med sin kæreste fik hun noget helt særligt på hjerte. Selv om hun aldrig havde været på et retræteophold, fik hun pludselig en indre fornemmelse af, at hun skulle arrangere retræteophold for kvinder.
– Det var næsten, som at få et kald, tror jeg. Jeg blev selv lidt forskrækket over det. Jeg er ikke religiøst opdraget, så det var noget helt nyt for mig. Min kæreste er præst. Han havde taget nogle bønnebøger med på vandringen, så vi sad i bjergene og læste bønner op ind imellem. Det gav en intens følelse af Guds nærvær og en indre ro.
Dorthe kontaktede de to andre kvinder og den 7.-9. april arrangerer de tre nu et kristent retræteophold for kvinder på Refugium Smidstrup Strand i Gilleleje.
Efter Helen og Lise havde slået til tog de tre kvinder på et retræteophold i Silkeborg sammen og ved et tilfælde var der kun kvinder på opholdet.

Det skal opleves

– Efter opholdet var vi enige om, at dét ville vi opleve mere af. At være et sted en weekend, hvor man kan koble hundrede procent af fra hverdagens stress og mange krav er livgivende.
Bortset fra pauser med fælles sang og andagter foregik hele opholdet i stilhed. Derved kommer det alene til at handle om åndelig fordybelse, hvor man kan møde sig selv og sin Gud, præcis som man er. Det giver en styrke som simpelthen skal opleves.
– Selvom man ikke taler sammen med de andre deltagere, oplever man en stærk følelse af samhørighed og fællesskab, erfarede Lise, Dorte og Helen også.
– Ja, tilføjer Lise. Der var en intensitet og intimitet, som blev ekstra forstærket fordi, der kun var kvindelige deltagere på holdet, tror jeg. På mit forrige retræteophold, var der også en mandlig deltager. Når der kun deltager kvinder bliver det lidt anderledes.
– Livet for den moderne kvinde er ofte fuld af travlhed, støj og jag efter at få det hele til at hænge sammen. Kvinder har to arbejdspladser, specielt hvis de har små børn. De er udearbejdende og tager sig meget ofte af det meste i hjemmet. Mænd har lettere ved at lukke af, tage pauser og dyrke deres hobby. Hvorimod kvinder ikke kan abstrahere fra oprydning, rengøring og andre gøremål. Vi bliver konstant mødt med krav om at være den perfekte hustru og mor. Vi skal se lækre ud og opfylde alle behov. Det er vi opdraget til.
Kvinders omsorgsgen fylder meget. I en så travl hverdag er der slet ikke tid til os selv. På den måde forlader vi faktisk os selv, mister selvværd – en livsstil, der kan medføre meningsløshed, tomhed og ensomhed.

God mad og omsorg til ånd, sjæl og krop

Det er årsagen til, at retræten på Refugium Smidstrup Strand også bliver et tilbud om omsorg. Eneværelse med en god seng og lækker mad. Ikke en kold spejderhytte på liggeunderlag, som Lise udtrykker det.
– I et moderne samfund er det naturligt at bruge penge på reparation af hus og bil. Mens pleje af sjæl og krop ikke er en selvfølge.
Kropmeditationen og åndedrætsøvelserne bliver også en del af retræteopholdet fordi det hjælper til at skabe ro og balance i kroppen, fortæller Lise, der har ansvaret for den del.

Dorthe lærte at bede på retræte

Dorthe har ikke tidligere bedt til Gud, når hun var alene, men under retræteopholdet i Silkeborg oplevede hun en kraft i bønnen, så det er ændret.
– Jeg begynder dagen med at bede nu. Jeg står op og løfter armene ud og begynder med at sige: „Gud jeg er her, som jeg er“. Det giver en voldsom fornemmelse af tryghed, for Gud accepterer mig, præcis som jeg er, jeg er ikke alene. Det er fantastisk.
Det har taget mig år at få skrallet lagene af, at nå ind til mit indre rum, hvor jeg frit og uden forbehold kan strække mig ud efter Gud. Det retræteophold åbnede for alvor min sjæl, så jeg fandt en spirituel tilfredsstillelse.
– Jeg har mødt mange kvinder, som egentlig ikke er særlig religiøse, men som siger, at de længdes efter at finde sine kristne rødder. Det er ved at gå op for mennesker, at de ikke behøver tage til Østen for at finde deres indre sanselige rum. Retræte er ved at vinde indpas i Danmark, mener Dorte.
– Ja, replicerer Lise, der er gift med en folkekirkepræst. Bøn er stærk. Mit ægteskab er blevet hundrede gang bedre siden min mand og jeg begyndte at holde andagt og bede sammen for tre år siden.

Både for søgende
og troende kvinder

Helen kommer i en frikirke. Hun skal lede lovsangen og andagterne på retræteopholdet til april.
– Troen og spiritualiteten giver os styrke til at leve i balance og med indre ro til gavn for os selv og vores næste. Vi tilbyder en weekend, hvor kvinder har mulighed for at fordybe sig i sig selv og sit indre åndelige liv i stilhed. Det er noget både for søgende og troende kvinder.
– Det giver fornyet energi i hverdagen, ro og fodfæste. Man tager hjem efter et retræteophold med fred i sjælen. En fornemmelse af at have fået renset ud, siger Helen.
– Men under opholdet kan nogle, på trods af stilheden, opleve en larm i hovedet, fordi tankerne bliver ved med at kredse rundt omkring et bestemt emne. Da er vi tre der så, til at tale med de kvinder, der måtte ønske en personlig samtale. Vi arbejder alle tre med mennesker til hverdag. Det er vores arbejde og vores erfaring, vi vil tage med ind i retræten, siger de tre arrangører, som er livlige, har let til smil og bruger munden flittig.
– Det bliver også en udfordring for os at tilbringe en hel weekend sammen i stilhed, men vi glæder os enormt og håber, der bliver fyldt op på holdet, hvor der er plads til 18 kvinder.