Fortidens kristne „slagere“

Blandt kristne klassiske hits fra blot 50 år tilbage huskes som en prototype på genren operasangeren Frans Andersson’s smægtende udgave af ”Den hellige stad” og Elsa Jenas ditto af ”Kun en dag, et øjeblik af gangen”. Begge var „toppere“ på radioens lørdagsønskeprogram.Og begge numrene udgør også indgangen til denne 3-dobbelte cd udgivelse med 44 sange overspillet fra af de gamle 78-plader eller LP’er. Nogle med og nogle uden skratten.
Her kan man til fulde opleve, hvad man nu vil kalde gamle dages sentimentale kristne musiceren. Sådan synger man ikke mere. Men hvorfor ringeagte fordums tiders religiøse indlevelse. Det var sandt for dem. Og det er nok.
Det er lige før man kommer til at græde, når man hører Ellen Hjøllund Hansens temmmelig patetiske udgaver af bl.a. Nærmere Gud til dig. Samlingen udgør som helhed et bredt udsnit af kristne sange sunget af kunstnere kendt af hele nationen, som E. Jena, F. Andersson og Statsradiofoniens Drengekor. Og de i missionskredse kendte solister, kor og ensembler som ’Hobbykvartetten’ og ’IM’s og LM’s strengekor’ – strengekor, ak ja, det var tider. Der er himmelvendte øjne i ”Barnetro”, en af alle tiders største slagere. Men hvor synger en solist som Ruth Nørkjær oprigtigt talt dog smukt.
Jeg kunne have ønsket mig en specificering af, hvem der medvirker i f.eks. et emsemble som Hobbykvartetten.
Men lad nu denne samling få lov at glæde først og fremmest de, der engang af hjertet selv kunne leve med i disse sange. Det kristne budskab står i evangeliske tekster her så uendelig meget tydeligere end i megen moderne tvivlsom ”kristen” musik.

Fra Skattekisten (3 CD) • 136 min. • 249,95 kr. • Refleks