Påske

Det er nu blevet første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn, og det betyder, at det er blevet tid til påske. Sådan har det i hvert fald været lige siden 325, hvor det blev vedtaget i byen Nicæa, at sådan skulle det være. Påsken er højtiden over alle højtider ifølge den kristne kalender, alligevel tror jeg, at der sidder folk derude, som kalder sig kristne, der ikke helt kan indfange hele Påskens budskab. Ligesom Julens budskab er blevet begravet, mellem gaver, gran, gløg og (risen-)grød, så må vi forholde os til påske igennem et filter, hvor påskeferie, påskebryg og påskeharer synes som noget, vi meget nemmere kan forholde os til.

Jeg ved ikke helt, hvordan jeg i en hurtig vending kan gøre påskens budskab nemmere at forstå for mig selv og for dig, som læser det her. Det kan jo immervæk være svært at forholde sig til, at der var en der gik i døden for min og din skyld. „Skulle det nu også være nødvendigt“, kunne man måske fristes til at spørge. „Så slem er jeg da heller ikke“.

Vi lægger ofte vægt på, at Jesus kom og døde for min skyld, fordi jeg er en synder og gør ting forkert hver eneste dag. Det er den ene side af historien om Påske. Den anden side er, at Jesus døde på korset for at opstå igen. Det at han opstod, betød at han oprettede en ny ordning med os mennesker. En ordning, som betød, at vi ikke længere skulle rejse hen til der, hvor Jesus var, men at han nu ved sin ånd er til stede hos os alle, og at vi aldrig behøver at stå alene i noget som helst.

Som kristen lever vi i en spænding mellem Langfredag og Påskesøndag. Nogle kristne er rigtig gode til at fejre Langfredag. „Åååh nej, Jesus er død, det er fordi jeg er en synder, det er forfærdeligt, jeg kan ikke gøre noget rigtigt…..osv“. Andre er bedre til det med Påskesøndag: „Juhuuuu, Jesus min ven, wauw mand, du er opstået, whats up Jesus, my home boy“. Fredagsholdet kan nogle gange glemme, at Jesus er opstået, hvor søndagsholdet måske kan glemme, hvorfor det overhovedet var vigtigt, at han kom og gav sit liv for dig og mig.

Jeg ved ikke, om du i dit kristenliv befinder dig på fredag eller søndag, men jeg ved, at vi har behov for at se begge dele, for at forstå hele Påskens budskab. Når vi har set det, er vi klar til 2. Påskedag, hvor det kristne liv for alvor begynder. Der begynder den ordning at træde i kraft, som Jesus kom for at oprette. Derfra er det nu blevet muligt at have Jesus med på vejen altid, at komme til ham, når vi fejler, og læsse af, bede om tilgivelse, græde ud – men også at lovsynge, takke og glæde sig med ham.

Jeg ved ikke, om Påskens budskab er blevet meget klarere for dig nu, men jeg ved i hvert fald, at det er noget dejligt noget, så bare være glad. AMEN!!