Når mænd og kvinder sørger forskelligt

Mænd bliver ofte beskyldt for, at de ikke er i stand til at sætte ord på deres følelser og reaktioner. I sorgsituationer kaster de sig ofte ud i voldsomme aktiviteter. Kvinder derimod får skyld for at dvæle for længe ved deres følelser og har svært ved at komme videre.Den norske præst Steinar Ekvik har mange års erfaring med sorgarbejde. Sidste år udgav Forlaget Boedal hans bog Når gamle forældre dør. Nu har forlaget udgivet hans Tag det som en mand – når mænd og kvinder sørger forskelligt. Målet er at give læseren et indblik i, at vi sørger individuelt, ligesom vi lever individuelt, og at vi skal respektere hinandens måder at sørge på, at reagere på i svære tider.
Bogen koncentrerer sig meget om forældres sorg ved at miste et barn – og der er en del hjælp at hente her, men jeg savner mere om at miste ting, job og måske især det at miste en ægtefælle. Det sidste har bogen et lille hjørne om, men det er for lidt. Kommer der mon fra Steinar Ekvik og Forlaget Boedal en hel bog om netop det hjørne af livet? Det vil i hvert fald være tiltrængt.
I Når gamle forældre dør bemærkede jeg, at præsten og sjælesørgeren Steinar Ekvik stort set ikke har den åndelige dimension med i sorgarbejdet, og jeg mangler det endnu mere i den aktuelle bog Tag det som en mand, som i stor udstrækning handler om at miste et barn. For mig er det næsten „utilgiveligt“, at en præst i en bog på et kristeligt forlag om sorgarbejde i den grad udelader den åndelige dimension, men lige bortset fra det er det en udmærket bog om sorgarbejde, og jeg kunne genkende meget af reaktionsmønsteret hos den sørgende mand fra en god vens måde at bearbejde sorgen efter tabet af sin hustru.

Steinar Ekvik:
Tag det som en mand – Når mænd og kvinder sørger forskelligt
112 sider, 148 kr.
Boedal