Sorgens mange ansigter

God hjælp til enhver ung med ondt i livetDe mange sider af sorg, som Eleonora Andersen formår at beskrive i sin seneste bog Ung sorg, er jeg overrasket og forundret over.Af bogen fremgår det tydeligt, at Eleonora Andersen gennem årene har lyttet til mange unge, som har turdet fortælle om svære og smertefulde oplevelser. På det grundlag behandles emner som død, skilsmisse, mobning, sygdom, selvforagt og seksualitet på en yderst fin måde.
Ung sorg gør meget ud af, at oplevelser i børne- og ungdomsårene kan trække spor op til nutiden. At vi med andre ord kan fortrænge nogle minder og følelser.
Men netop minder og følelser kan trække spor i nutiden. Derfor er det, ifølge forfatteren, vigtigt at sætte ord på oplevelser. Og hvis man som læser får brug for at sætte ord på oplevelser, kan man bagerst i bogen finde en fyldestgørende oversigt over steder, hvor man kan få hjælp.

Sår kan heles

Tiden læger ikke alle sår! Men Eleonora Andersens pointe skinner tydeligt igennem hele bogen: Sårene kan heles gennem arbejde, og vi kan lære at leve med arrene.
Midt i bogen, midt i sorgen, finder man kapitlet om Guds nåde. Den opfordrer på en befriende måde til, at Jesu død og opstandelse kan være et tilflugtssted for mennesker, uanset hvilken sorg de måtte bære på. Guds nåde har ingen grænse.
Bogen rørte mig, og på trods af alt det triste er jeg opløftet, når jeg lægger bogen fra mig. Elenora Andersen behandler vanskelige emner med stor respekt og værdighed.
Sproget er gennemarbejdet, og bogen er bygget overskueligt op.
Bogen er til alle unge, som lever i det virkelige liv. For næsten alle unge oplever på egen eller andres krop, at livet kan gøre ondt. Men kender vi nogle af sorgens ansigter, forstår vi mere og kan bedre støtte.

Eleonora Andersen:
Ung sorg • 218 sider
230 kr. • Credo