Grønlandsk fanger priser Gud

Apollo fra Uummannaq praler ikke af sin gode fangst, men takker Gud for den.Apollo er storfanger fra en lille bygd ved Uummannaq i Grønland.Han er meget dygtig og kommer næsten altid hjem med fangst, men man hører aldrig Apollo prale af sin fangst. Til gengæld har han meget tidligt gjort det til en vane at bøje hovedet og takke Gud, når han har nedlagt et bytte, der skaffer mad til familien og andre.

Holdt sig i køkkenet

Apollo svinger sit banner i henførelse og lovsang til Gud

Første gang, jeg mødte Apollo, var han lige kommet hjem med to narhvaler. Jeg var på besøg i Uummannaq for at besøge den lille husmenighed, og vi holdt mødet hjemme hos Beate og Apollo Skade.
Beate havde for nylig taget imod Jesus, men Apollo var ikke interesseret i de der frikirkefolk og deres snak om et personligt møde med Jesus. Han holdt sig ude i køkkenet hos sine narhvaler, som han parterede, og til kaffen fik vi dejlig mattaq, ”flæskevær” fra hvaler, og mattaq fra narhvaler er særlig udsøgt.

Fanesvinger

I sommer mødte jeg Apollo igen – som ”fanesvinger” under lovsangen ved konferencen i Inuunerup Nutaap Oqaluffia. Apollo har mødt Jesus, og i dag stråler han af glæde, og han udtrykker det på en særlig måde, når han under lovsangen kommer frem med sit banner og svinger det i henførelse og lovsang til Gud.
Da nogle grønlændere for nogle år siden besøgte kristne inuitter i Canada, hjembragte de skikken med at danse og svinge bannere under lovsangen, og Apollo gør det så elegant og så henført, at man oplever det som en hellig tjeneste. Menigheden i Nuuk har da også indsat ham i denne særlige tjeneste, fordi de så tjenesten i funktion.

Nytårsmorgen drog
han på rensdyrjagt

Apollo er stadig storfanger. Når andre kommer tomhændede hjem, kan Apollo komme hjem med flere sæler, sommetider flere end 10. En nytårsmorgen drog han på rensdyrjagt. Der blev åbnet for vinterjagten ved midnat nytårsnat. Mange fangere var fulde nytårsmorgen, men Apollo var frisk og kom den dag hjem med 27 rensdyr. Der var rigeligt kød til familien og til salg på brættet, fangernes salgsbod.

Apollo er meget ydmyg, han elsker Jesus og ønsker at tjene ham af hele sit hjerte. Han er storfanger og takker Gud for sin fangst.