Børnefond voksede frem af ruin

Den 27. august kunne Dansk Børnefond fejre sit 25 års jubilæum. Gennem de 25 år har tusindvis af børn fået hjælp fra Dansk Børnefond, men starten var ikke let.

Gennem de sidste 25 år har Dansk Børnefornd hjulpet tusindvis af børn verden over.

Tusindvis af børn i den tredje verden har gennem Dansk Børnefond fået hjælp til mad, skolegang og uddannelse.
Foruden den hjælp er der kommet penge ind til nybygning af skoler, inventar, EDB-udstyr, brønde og hjælp til at komme i gang med indkomstskabende projekter.
Men Dansk Børnefond startede på det værst tænkelige grundlag.

Mistanke om svindel

Carl-David Andreasen, der er formand for Dansk Børnefond skriver i DB´s jubilæumsblad:
”Da Nordisk Børnefond for godt 25 år siden kom i pressens søgelys på grund af mistanke om problemer i økonomien, blev tusinder af børns skæbne i den tredje verden gjort usikker.
Fadderskabsbidragene kunne ikke længere sendes ud til samarbejdspartnerne, og dermed var børnenes udsigt til skolegang, sundhed, uddannelse, frihed og fremtid blevet truet.
Heldigvis viste det sig, at den omtalte mistanke om problemer i administrationen af de økonomiske midler var uden hold, – men mistanken var sået, og tilliden til en hjælpeorganisation var slået i stykker.

Effektiv redningsaktion

Det var midt i denne tumult, at Inger og Rudy Mortensen så, hvad der nok var den eneste mulighed for en effektiv redningsaktion – nemlig at stifte en dansk udgave af Nordisk Børnefond, og efter to måneders hektisk arbejde blev Dansk Børnefond stiftet den 27. august 1981 med en del af de danske fjernadoptioner fra Nordisk Børnefond i hus. Også en del faddere uden for Danmark sluttede sig nu til Dansk Børnefond.
Ofte har Inger og Rudy Mortensen tænkt tilbage på de hektiske måneder i 1981, og stadig tænker de på denne redningsaktion som et vanvittigt vovestykke, der ikke syntes at have nogen chance for at lykkes.
Men takket være forståelse fra alle implicerede myndigheder, stor opbakning fra fadderne og støtte fra familie og venner, voksede en levedygtig organisation op af ruinerne fra en organisation, der var slået ned.

Kaster sten i vandet

I dag tænker vi ikke på krisen, men vi kan tænke på de tusinder af børn, som siden er vokset op med hjælp til en uddannelse og en fremtid for sig selv og deres familier.
I mange tilfælde har Dansk Børnefonds hjælp betydet en omvæltning og en ny fremtid for et helt lokalsamfund.
Dansk Børnefond har i 25 år ”kastet sten i vandet”, og hver enkelt sten betød en uvurderlig hjælp for endnu et barn. Men hver sten skabte også ringe i vandet, ringe, som stadig breder sig længere ud.
Det er derfor umuligt at måle omfanget af den succes, som for 25 år siden voksede ud af en ulykkelig krise, slutter Carl David Andersen.
Annika