Tro, håb og tvivl

Pippert er forfriskende i sin behandling af krydsfeltet mellem tro og tvivl i „Der er grund til at håbe“.Ikke færre end to bøger med håb som det overordnede tema har Lohses forlagshus udgivet på det seneste. Emnet er da også vigtigt, „for kun, hvor der er håb, er der liv“, som J. I. Packer skriver i den bog, vi tidligere har anmeldt (uge 22/06).Udgangspunktet for Rebecca Manley Pipperts behandling af emnet er den grundlæggende fælles-erfaring, som både kristne, ateister og agnostikere har gjort sig: at vi alle tumler med stort set de samme spørgsmål, og at vi alle begår fejl.
At kristne f.eks. har de samme sundhedsmæssige, økonomiske og psykologiske problemer som alle andre, var også et gennemgående tema i hendes lidt mindre bog, Jesu vej (anm. uge 41/05).

Svaret det samme for os alle

Derfor stiller hun det højst relevante, men også dybt foruroligende spørgsmål, om svarene på spørgsmålene ikke også er de samme for os alle? Eller sat på spidsen:
„Er der i realiteten bare tale om, at vi sætter forskellige navne på problemet og svaret? Det ene menneskes synd er måske bare det andet menneskes neurose? Den enes præst spiller måske samme rolle som den andens psykiater? Den ene kvindes behov for sjælesorg svarer måske til den andens behov for terapi?“
Og hvad er det egentlig lige, spørger hun, der stiller sig i vejen for kærligheden og lykken, som vi alle ønsker at opleve den? Svaret lyder, at problemet med denne verden er os selv. Og hvilken rolle spiller vores åndelighed?

Håbets grund

Rebecca Manley Pippert afsøger på forfriskende u-dogmatisk vis det farlige krydsfelt mellem troen og tvivlen, og hun gør det bl.a. gennem referencer til forfattere som C. S. Lewis, Albert Camus, Kierke-gaard, Flannery O’Connor og en mængde andre. Det hele suppleret med vedkommende, personlige beretninger.
Det er Gud, der gør dén forskel, at håbet har sin grund, og at det bedste er bedre, end man skulle tro. Og håbet baserer sig på Jesu opstandelse.
Alt for tit glemmer vi bøgernes oversættere. Derfor skal der her lyde en stor ros til Helge Hoffmann, der har gjort sig den ulejlighed på forbilledlig vis at henvise til, hvor de mange citater er at finde på dansk. Det er en service, som vi siger så mange tak for.
Såvel som for bogen i øvrigt.

Rebecca Manley Pippert:
Der er grund til at håbe
256 sider, 199,95 kr.
Logia