100.000 marcherede i Jerusalems gader

5000 kristne fra 80 lande sluttede op om den traditionsrige Jerusalem-march.ISRAEL – Omkring 100.000 deltog i den 49. Jerusalem-march i Israels hovedstad. Blandt dem var 5000 kristne fra 80 lande. Den største kristne gruppe havde Norge med 600 deltagere. Danmark var repræsenteret med nogle få deltagere.

Dannebrog vajede i Jerusalems gader under Jerusalem-Marchen tirsdag i sidste uge. Norge Udmærkede sig ved at være repræsenteret med hele 600 deltagere.

Hvert år under den jødiske løvhyttefest afholder de israelske myndigheder en stor march gennem Jerusalems gader. Den Kristne Ambassade i Jerusalem opfordrer hvert år kristne fra hele verden til at være med.
– Aldrig har jeg oplevet Jerusalem-marchen mere åben end i år. Israelerne føler sig alene og greb ud efter os, sagde rejsesekretær Arvid Bentsen fra den norske afdeling af Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) efter sin 20. Jerusalem-march og 50. tur til Israel.
– Vi hørte flere israelere sige: – Tak, for at I kommer, Gud velsigne jer, og vi elsker jer, fortæller Bentsen, der hilste på flere hundrede mennesker langs marchruten.

Stor tilslutning trods
Libanon-krig

Israels største avis kunne oplyse, at der var en hundrede procents stigning i årets deltagelse. Jerusalem kommune påpegede desuden, at knap 30.000 turister kom med fly fra udlandet. Blandt de kristne lande var det særligt Norge, Finland, USA og Brasilien, som udmærkede sig med store grupper.
Der var også en dansk gruppe blandt deltagerne, dog ikke så stor som den plejer.Svenskerne var lidt flere. Også Island var repræsenteret i marchen, men Færøerne så man ikke denne gang. Kina, som har en hurtigt voksende kristen befolkning, var også repræsenteret med nogle få personer.

Langt optog

De fleste deltagere i Jerusalem-marchen er israelere, alt fra det nationale telefonselskab til flyselskabet, våbenproducenter, førerhunde, Forsvaret, motorcykler og mange mange andre.
Tilskuerne fylder fortovene. Små børn springer ud på gaderne for at få udenlandske flag, som er et yndet samleobjekt.
Ved Kikar Zion i Jaffagaden var også den ultraortodokse borgmester Uri Lupoliansky. Han kom til festmarchen med hestevogn. Sidste år kom han i en gammel Cadillac. Da marchen var ovre, gik han til fods til rådhuset. På sin vej ønskede han marchdeltagerne god højtid. Næste år foregår den 50. Jerusalem-march, og myndighederne har allerede love at gøre ekstra meget ud af begivenheden.

Bygger på zionisme

Det er Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem, som organiserer den kristne deltagelse i marchen. Direktør Malcolm Hedding sagde på en pressekonference, at kristne zionistiske organisationer trofast har støttet Israel i et kvart århundrede.
De er af Knesset blevet anerkendt som sande venner af Israel, og dette er historisk. Hedding mente, at man bevæger sig bort fra mistænksomhed og mistillid til venskab. En vigtig drivkraft i dette er politikere i Knessets Christian Allies Caucus.
– Vi deler den samme tro som det jødiske folk. Vores organisation er ikke involveret i spekulationer om apokalypse. Vores støtte er baseret på de løfter, som Gud gav til Abraham for 4000 år siden, sagde Hedding.
– Alle jøder og kristne tror, at en dag vil Messias komme og lade os lægge al uforenelighed bag os. Israel har brug for at få at vide, at de har venner, at de, der kommer i denne uge er Israels bedste venner, sagde Hedding til Ynet.

Zionister møder også kristen modstand

Det er ikke alle, som deler glæden over de kristne zionister. Avisen Haaretz påpegede, at Vatikanets udsending til Det Hellige Land og biskopper fra tre andre kirker tidligere i år lancerede et sjældent angreb mod den kristne zionistbevægelse. De beskyldte dem blandt andet for racistisk eksklusivitet og uophørlig krig.
Dette får dog ikke Israels premierminister til at vakle.
– Dette er den by, Gud har udvalgt til at være hovedstaden for det jødiske folk, og den vil forblive hovedstad for det jødiske folk, sagde premierminister Ehud Olmert på en video, som blev vist under Den Internationale Kristne Ambassades fejring af løvhyttefesten.