Brugerbetaling i kirken skaber debat
Beslutningen om at indføre brugerbetaling for visse kirkelige handlinger i en række kirker på Lolland, har medført en livlig debat i landsdelen.
Kirkerne i Lolland Øvre Provsti har fra 1. november besluttet at kræve betaling i forbindelse med bryllupper og begravelser, hvis afdøde eller giftelystne ikke er medlemmer af Folkekirken. Beslutningen bakkes op af biskop i Lolland Falsters stift, Steen Skovsgaard.
DRs lokalstation Regionalen lavede en undersøgelse blandt sine lyttere. De mener det er helt rimeligt at kræve 1000 kroner for et bryllup og 1.900 kroner for en begravelse.
Biskoppen på Lolland-Falster, Steen Skovsgaard er enig med dem i spørgsmålet.
– Jeg synes, at det er et udtryk for en stor åbenhed at vi tillader folk der har meldt sig ud af Folkekirken at blive gift eller begravet i kirken mod betaling. Og så dyrt synes jeg godt nok ikke det er, siger han til Regionalen.
Den nye ordning er langt fra enestående, da lignende praksis benyttes i en række kirker over hele landet. Alligevel er dommen hård fra kritikerne, der mener Folkekirken bør levere handlingerne gratis, så længe også ikke-medlemmer er med til at betale til Folkekirken gennem den statsstøtte, som Folkekirken modtager.
En af de utilfredse er Bo Bishoff, der er chefredaktør på Lolland-Falsters Folketidende. Han meldte sig ud af Folkekirken for 40 år siden.
Jeg har betalt godt 35.000 kroner til Folkekirken og har brugt den én gang, så jeg synes godt nok, at der burde være råd til at begrave mig, siger han.
DR Regionalen i Næstved spurgte for nylig efter lytternes mening om brugerbetaling i Folkekirken, og den efterfølgende sms-afstemning afslørede en soleklar opbakning til kirkerne.
500 lyttere deltog i afstemningen, og 92 procent mente, at selvfølgelig skal folk, der har meldte sig ud af Folkekirken betale for ydelser som f.eks. begravelse og bryllupper, oplyser DR Regionalen.
Henrik Nordborg og Ole Larsen, Kristeligt Presseburau