Folkekirken mangler talerør

Spillet Barnetro på Fokekirkens hjemmeside vækker debat om kommunikationHvem kan udtale sig på Folkekirkens vegne? Det har altid været et meget ømt tema, som adskillige politikere har brugt for at bringe sig i rampelyset.

Simon Kangas Larsen fra Danmarks Kirkelige Mediecenter har svært ved at forstå kritikken af barnetro.dk.

Og nu er spørgsmålet igen aktuelt, efter bestyrelsen for Folkekirkens officielle hjemmeside ikke vil linke til det nye computerspil om barnetro på Folkekirkens hjemmeside.
Den nye hjemmeside barnetro.dk har allerede skabt debat. I denne uge har blandt andet P3 fortalt historien om siden meget positivt. Men bestyrelsen bag Folkekirkens hjemmeside påstår, at teologien i spillet er for tynd, og det er slet ikke sådan, børn skal lære om kristendom. Derfor har de bedt om at få fjernet spillet fra Folkekirkens hjemmeside, folkekirken.dk. Det er sket igen: Spillet er havnet i en kirkelig magtkamp om, hvem der virkelig bestemmer over, hvad Folkekirken skal kommunikere videre.
– Jeg kan overhovedet ikke følge kritikken, siger Simon Kangas Larsen fra Danmarks Kirkelige Mediecenter. Han er teologisk konsulent for barnetro.dk og daglig ansvarlig for Folkekirkens hjemmeside.
– Når man kommunikerer kirke og kristendom til børn, kan man ikke have alle mellemregninger med, og jeg mener, hjemmesiden holder vand hele vejen igennem. På den anden side lytter vi til kommentarerne. Blandt andet lægger vi om få dage en forældrevejledning ud, som forklarer de enkelte spil og lægger op til en samtale om dem, siger han til Kristeligt Dagblad.

Uenige biskopper

Biskop Karsten Nissen fra Viborg har sammen med biskopperne Elisabeth Dons Christensen fra Ribe og Kjeld Holm fra Århus anbefalet computerspillet på barnetro.dk. Men Steen Skovsgaard fra Lolland-Falster kritiserer den tynde teologi, der snyder børnene.
– Problemet handler slet ikke om spillet, men om, hvordan Folkekirken kommunikerer på internettet, siger Karsten Nissen polemisk til Kristeligt Dagblad og efterlyser en afklaring af, hvad folkekirken.dk egentlig er.
– Skal det virkelig være sådan, at alle skal kunne stå inde for alt på den side? Feltet bliver ganske smalt, hvis ingenting må støde nogen. Så bliver det jo hele tiden den mindste fællesnævner, som afgør sagen, siger Karsten Nissen.
Men betyder det noget, hvad biskopperne siger, for de bestemmer ikke i Folkekirken. De er bare præster, der har fået mere og mere magt ved at udtale sig som en samlet flok de seneste år.
Hvad mener kirkeministeren? Han har heller ikke det sidste ord. For Folkekirkens ordning bestemmes ved lov, siger Grundloven. Og loven siger ikke noget om hjemmesider.