Kristne tog første fælles skridt

Kristne vil selv sætte dagsordenen, når kristne bliver omtalt. Enighed om at gå sammen om at uddanne folk til at begå sig.Ca. 50 kristne mediefolk og andre interesserede mødtes på uformelt plan i Christiansfeld denne weekend, for at drøfte mediernes behandling af kristne.

Lommekristendom

– Vi kan ikke gemme vores tro ned i lommen, selv om nogle forsøger at skræmme os til det, fastslog Henri Nissen, der havde indbudt til mediemødet. I forgrunden forfatteren Poul Hoffmann.

– Selv om der officielt er religions- og ytringsfrihed i Danmark, må vi ikke praktisere vores tro i det offentlige rum. Landets højeste person, statsministeren, har sagt at han arbejder på at få religionen ud af det offentlige rum. Det er et skred vi overhovedet ikke kan acceptere som kristne.
– Hvis kristendommen kun er noget vi må have i lommen, er der ikke religionsfrihed!
Meningstyraniet vil skræmme os til ikke at sige noget, sagde Udfordringens redaktør Henri Nissen, mens folk i salen nikkede anerkendende.
Henri Nissen inviterede til lørdagens møde, fordi han ikke kunne holde tonen ud i medierne.

Hevet gennem mediemaskinen

– Vi har brug for et sted, hvor vi kan blive klædt på til at møde medierne på en kompetent og velforberedt måde, så det budskab vi selv vil have igennem, når ud, sagde Agapes landsleder Lars Thiedemann Jensen.
Agape blev hevet gennem mediemaskinen med en sag, der senere viste sig at være pustet op med falske vidnesbyrd fra en homofil, der bagefter fortalte, at intet af det afgørende, han var citeret for, kom fra ham.
– Vi små organisationer er sårbare, når det store mediemaskineri vælter os, uanset de aftaler vi får med journalisterne inden interviewet. Det virker bare ikke, sagde han.
– Vi må have et bagland, der kan rejse sig og være rygrad, når ”de små” bliver sat på stejle i medierne, fortsætter Udfordringens redaktør.
Lørdagens drøftelse viste fælles enighed om at udnytte hinandens ressourcer til at lave kurser, der klæder folk på til at forstå og møde medierne.
– Vi er blevet lammet af det, der sker i samfundet, fordi det er så voldsomt. Vi må prøve at komme ud af opgivenheden og skabe en positiv stemning! Måske har nogen et landsted, hvor vi kan sende kirkefremmede mediefolk hen på retræte, så vi kan servicere dem med sjælesorg, hvile og information om kristendom, drømmer redaktøren.
– Det gør også ondt på mig, når andre kristne bliver anklaget, siger Henri Nissen.

I medgang og modgang

Journalist Georg Julin lagde vægt på, at kristne skulle sørge for at have orden i eget hus. Han mente, det er nødvendigt at uddanne flere til at håndtere medierne. Tove Videbæk i forgrunden bakkede dette synspunkt op.

– Har vi inviteret pressen med ind til ægteskabet, er de også inviteret til skilsmissen, siger tidligere DR-journalist Georg Julin. Han mener, der er brug for mere uddannelse.
– Hold fingrene væk fra fadet, hvis I ikke har kompetencen, provokerer han.
For 50 år siden var medierne ejet af fonde – et folkeeje. Nu er det aktieselskaber, der skal have overskud. Medierne lever af at manipulere, så vi køber deres produkt. Så tænker verden, at det vil de kristne nok også. Vi kalder det bare at omvende. Det er hvad vi står overfor, udfordrer Georg Julin forsamlingen, og kommer med adskillige konkrete eksempler, hvor kristne har begået sig klodset i medierne. Der er brug for selvransagelse.

Vil præge medierne

– Vi har oplevet en voldsom fordømmelse og latterliggørelse af kristnes holdninger i medierne, i film og reklamer. Det påvirker hele landet. Det er ikke nok med præster og diakoner, vi må have uddannet reklamefolk, journalister og skuespillere med kristne holdninger. Vi skal ind og præge medierne. Ikke for at manipulere, men for at fortælle sandheden, siger Henri Nissen.
– Langt de fleste kristne er formentlig vokset op i gode, varme hjem. Men det er ikke det billede, vi ser i medierne.

Proaktive

Svend Løbner fra FrikirkeNet og CPress fortsatte i samme spor:
– Vi skal sætte en proaktiv bevægelse i gang. Støtte og bakke det op, der er godt i medierne. Sure læserbreve bekræfter kun kristnes dårlige image. Medierne er vor tids største missionsmulighed. Vi skal ikke være reaktive sure stemmer, men proaktive og ransage os selv, siger Frikirkenets pressechef.

Troværdighed gennem åbenhed

– Journalisterne ønsker bare at udføre deres arbejde. De er ikke vores fjender, men vores venner, som vi skal tale med – på lige fod, siger Tove Videbæk fra Kristendemokraterne.
– Det er altafgørende, at vi er åbne og ærlige, fordi det giver troværdighed, fastslår Georg Julin. Det hjælper ikke at man kommer med et budskab, der bagefter kan gennemhulles, fordi man skjuler noget andet. Stå ved den du er og vær redelig, opfordrer Georg Julin med endnu et konkret eksempel på det modsatte fra kirkens virkelige verden.

Vejen frem i enhed

– Det er nødvendigt at vi står sammen som kristne, pointerer Georg Julin.
– Vi har selv svært ved at skelne mellem de mange forskellige muslimske samfund. Det er heller ikke nemt for journalisterne at finde rundt i den myriade af kirker, der findes. I deres hoveder er vi enten kristne eller en sekt.

Næste skridt i processen

– Det er langt bedre at vi er proaktive og selv kommer ud og opsøger pressen med alle vore mange positive kristne historier, foreslog pressechef Svend Løbner Madsen fra FrikirkeNet.

– Vejen frem er strategisk proaktiv pressekontakt, hvor vi øger vores kompetencer, mener Indre Missions Netmissionær Asbjørn Asmussen.
Han efterspørger nogle tovholdere, der kan skabe grundlag for et netværk med en komité, når man har tænkt lidt flere tanker.
– Der må være repræsentanter fra så stor kirkelig spredning som muligt, for at vi kan få gennemslagskraft, siger Palle Schiær fra Dansk Oases bedenetværk.
– Vi skal både arbejde på at rose medierne, når de gør noget godt. Men det er også vigtigt, at vi forholder os til blasfemi og den forkert kritiske omtale af kirken, ligesom KLF Kirke og Medier arbejder med, sagde journalist Jørgen Hedager Jensen fra Indre Missions Tidende og fortsatte:
– Men vi må respektere vores forskelligheder. Vi kan ikke fra IM gå sammen med andre om et mediebureau eller en fælles organistaion. Men vi kan godt lave et fælles netværk på tværs.
– Hos os i FrikirkeNet har hver kirke sin egen pressetalsmand, så vi stadigt har hver vores profil som enkeltkirker. Men vi har en fælles pressesekretær, så vi overhovedet kommer ud over scenekanten, sluttede Svend Løbner mødet i Christiansfeld.