Maria og Josef finder vejen sammen

Filmen Vejen til Betlehem giver et vellykket bud på Maria og Josefs menneskelige side.Med Jesus-barnet i centrum finder de sammen på den lange vej til Betlehem.Filmen ’Vejen til Betlehem’ følger Maria og Josef i tiden før, under og efter Jesu fødsel. Manuskriptforfatter Mike Rich har bevidst arbejdet på at få den menneskelige side frem i Maria og Josef og det er lykkedes.

Josef bliver spillet af Oscar Isaac og den 16 årige Keisha Castle-Hughes spiller Maria

Hvor er det dejligt at få mulighed for at se endnu en bibelsk historie filmatiseret og produceret af folk, der selv er troende og derfor behandler beretningen med den respekt og ære den fortjener. Det gør Vejen til Betlehem.
Det var en stor oplevelse for mig at se filmen. Det har givet mig meget at få en visualiseret udgave af tiden omkring Jesu fødsel, og alt det Maria og Josef går igennem. Det lykkedes manuskriptforfatteren at få det frem mellem linierne, som ikke bliver sagt i ord, men som bliver sagt i et blik eller i kropssproget.
I filmen starter forholdet mellem Maria og Josef, som et arrangeret ægteskab sat i stand af Josef og Marias far. Josef har længe haft et godt øje til Maria. Men for den unge Maria kommer det pludselige ægteskab som lidt af en overraskelse, og det ser i første omgang ikke ud til at vække den største begejstring. Men det skal vise sig, at Josef er den helt rigtige for Maria.
Josef er en retfærdig mand. Han er ydmyg, kærlig og lydig over for Gud, og det får Maria efterhånden øje på.
Med Jesus barnet i centrum finder de sammen på den lange vej til Betlehem og klarer sig igennem alle de prøvelser, der møder dem. Blandt andet ser vi, hvordan den mirakuløse graviditet møder mistro i den lille landsby Nazareth. Familie og naboer tror Maria har brudt loven. Derfor forsøger de at lægge skyld, skam og forargelse ind over Maria. Det bliver tydeligt, hvor stort et pres Maria blev udsat for og hvilken pris hun måtte betale.
Et øjeblik overvejer også Josef at lade sig skille fra hende, men heldigvis er kærligheden til Maria større for Josef end frygten for at miste sit omdømme, og han vælger at støtte hende.
Vi ser, hvordan Josef giver Maria sin omsorg og bruger hele sin styrke på at beskytte hende og det ufødte barn.
Alt det vækker efterhånden kærligheden i Marias hjerte.
Det samme sker i biografen, hvor Josefs kærlige omsorg for Maria møder anerkendende suk og fnis hos pigerne. I hvert fald på den række, hvor jeg sad.
Maria og Josef bliver spillet af den 16-årige skuespiller Keisha Castle-Hughes og den 30-årige Oscar Isaac. De passer begge godt i deres roller og er troværdige.
Også Herodes, der bliver spillet af Ciarán Hinds, er overbevisende som den magt- og pengebegærlige Herodes, der lægger onde planer for at udslette den kommende konge.
Vismændenes passion for astrologi fremstilles spændende og humoristisk. Det fremgår tydeligt, at Betlehemsstjernen var et målbart fænomen. Vi ser, hvordan de foretager deres beregninger med tidstypiske remedier.
Filmen lever også op til producenternes ønske om at lave noget autentisk. De har gjort meget ud af at få de historiske detaljer på plads i hverdagslivet i den lille by Nazareth. Det er spændende at se den historiske gengivelse af hjemmets indretning, arbejdsredskaber og beklædning.
Vi ser også templet i Jerusalems med smukke omgivelser i baggrunden. Ligesom filmen The Passion of Christ er optagelserne fra den smukke italienske by Matera.
Filmen er et Must See for alle, der gerne vil vide mere Jesus historie.