Aldrig mere Auschwitz

VERDEN: Du skal hade din næste! Med provokationer og workshops sætter den internationale Auschwitz-dag den 27. januar fokus på, at had kan udløse et folkedrab.– Hvad svarer du, hvis din præst siger: ”Had din næste”?
Det er et af spørgsmålene, der tages op på de workshops, der på lørdag holdes rundt i Danmark – ja i hele verden. Anledningen er, at FN og EU har besluttet, at der hvert år den 27. januar skal afholdes en Holocaust-mindedag – den såkaldte Auschwitz-dag.
– Særligt billeder fra udryddelseslejren Auschwitz har brændt sig fast i erindringen og medført et løfte om ”aldrig mere”, skriver Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier i introduktionen til Auschwitz-dagen.
– Men under 1990’ernes krige på Balkan vendte billeder af koncentrationslejrfanger tilbage. ”Aldrig mere” var igen blot tomme ord.
Ved arrangementer i denne uge og specielt lørdag er det målet at mange danskere skal tage del i debatten om, hvordan folkedrab kan ske – og om vi kan gøre noget for at forhindre det.
-mibo