Arkæologer ved Vestmuren:
Fandt gaden Jesus gik på

ISRAEL: For første gang i historien har israelske arkæologer udgravet en hel del af den romerske hovedgade, som gik forbi Tempelpladsen på Jesu tid.

Det nye arkæologiske fund nær ved Vestmuren kan fortælle historie fra jesu tid i Jerusalem.

– Den østlige cardo gik fra Damaskusporten og sikkert helt ned til Siloadammen. Dette er første gang, man ser et stykke af hele gaden, som var 11 meter bred. Det er imponerende, og vi kan nu lære mere om udviklingen i Jerusalem, fortæller arkæolog Shlomit Wexler-Bdolah, som er direktør for udgravningerne, som udføres af De israelske antikmyndigheder.
Udgravningerne sker lige ved selve grundklippen i den øverste del af pladsen foran Vestmuren. De fleste turister, som har vært i området vil huske politistationen og de 12 flagstænger med et flag for hver af de jødiske stammer. Det er her udgravningerne på 25 x 60 meter er udført.

Følger gadens udvikling

Tempelpladsen er hellig og rummer derfor ingen boliger. I Den østlige cardo var der butikker og huse. Dermed kan man følge gadens udvikling i omkring to tusind år. Jerusalem regionalarkæolog Jon Seligman mener, at dette kaster et nyt lys over gaden, og hvordan den var bygget.
Der er lag på lag med århundreders byggeaktivitet, men nede på grundklippen har de fundet resterne efter den romersk-byzantinske hovedgade, som havde søjlegang og var meget smuk.

Romerske kloaker

Vejen er kendt fra det berømte ovale Medaba-kort i mosaik fra det sjette århundrede.
– Gaden var brolagt med hellesten, som var lagt diagonalt, efter romersk skik for at forhindre, at hestevognene skulle glide. Der var også kloakering under hellestenene, fortæller Shlomit Wexler-Bdolah.
Arkæologerne har fundet rester efter en akvædukt, som ledede vandet fra Salomons damme ned til Tempelpladsen. Derudover er der fundet en mikva, som er et religiøst bad for jøder. Det finnes mange tilsvarende bade i området omkring Tempelpladsen. Det er også fundet et garverværksted.

Fortæller historien

Arkeolog Shlomit Wexler-Bdolah forklarer præsidentparret Gila og Moshe Katsav om de nye arkæologiske udgravninger under pressemødet den 14. januar.

– Vi har fundet efterladenskaber fra det andet tempels tid, romersk tid, byzantinsk tid, middelalderen og andre tidsperioder. Fundene inkluderer også mange småting som potteskår, mønter, olielamper, glas, deler av søjler og inskriptioner på hebraisk og arabisk, fortæller Wexler-Bdolah.
Det bliver nu antydet, at grundklippen ved Vestmuren kan være en af årsagerne til, at romerne brugte så lang tid på at erobre det, som nu er det jødiske kvarter, for 2000 år siden.
Det var ønsket om at bygge et hus i området, som førte til, at man begyndte udgravningerne for et års tid siden. Jon Seligman fortæller, at udgravningerne kommer til at blive en del af det nye byggeri, så man kan tage dem i nærmere øjesyn. Nu er der stadig arkæologisk gravearbejde på stedet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tilknytning til Jesu tid

Den romersk-byzantinske gaden føjer sig ind i rækken af arkæologiske steder med tilknytning til Jesu tid, som er blevet udgravet for nylig.
For nogle år siden ryddede arkæologer vejen, som gik under Robinsons bue, en av indgangene til templet. Vejen blev skjult, da romerne rev templet ned og væltede stenene over på gaden, hvor Jesus højst sandsynligt har gået.
For tre år siden udgravede man Siloadammen. Dette var en kendt mikva, hvor jøderne tog religiøst bad, før de gik op til templet.
Alle disse steder ligger omkring Moria bjerg. Det var her Abraham skulle ofre sin søn Isak. Det var på dette bjerg, Herrens tempel blev bygget. Stedet har altid været af vigtig betydning for både jøder og kristne.
Det anslås, at fem millioner mennesker hvert år besøger Vestmuren.