GODT NYTÅR??

Sidst skrev jeg om at se tilbage på året, der gik, men i forbindelse med et nyt år er det måske endnu mere naturligt at kigge frem. Kigge frem på året 2007. Hvad skal der ske for dig, og hvordan tænker du om de ting, der skal ske?Sidst skrev jeg om at se tilbage på det skete. Vi bruger ofte meget af vores tid på at ærgre os eller fortryde ting, der allerede er sket. Vi bruger tid på noget, vi ikke kan ændre. Det samme kan ske – og vil ske, når vi ser fremad. Fremtiden betyder meget for os, og det er derfor, vi bekymrer os om den. Nogen bekymrer sig mere end andre. Til trods for, at det eneste øjeblik, vi har at herske over, er ’lige nu’, så fylder vores fortid og fremtid ofte mere i vores tanker, og som oftest handlingslammer den os.

Hvordan ser du på ugen, måneden eller året, der kommer – lige nu i dette øjeblik? Hvilke tanker fylder dig? Bliver du mismodig eller bekymret? Hvorfor? Er det noget, du kan gøre noget ved lige nu i dette øjeblik? Hvis ja, så lad dette øjeblik blive et øjeblik, hvor du handler og gør noget ved det. (Denne klumme løber ikke nogen steder, den kan du altid læse færdig senere). Hvis nej, så lad være med at fokusere på bekymringen og tænk i stedet på nogle af de fantastiske ting og mennesker, du vil fylde dette år med. Bekymringen gør hverken dig eller dem omkring dig nogen gavn. Hvis du synes, du har svært ved at finde lys for enden af tunnelen i dette år 2007, så tænk på, hvor du kigger hen. Nogle bliver stressede af ting, der skal ske. Andre af mennesker, de ved vil møde dem, misforstå dem og såre dem. Alle disse erfaringer tager vi med os som gode og dårlige erfaringer, og de præger, hvordan vi ser frem på år 2007.
Søren Kierkegaard har bemærket, at man regner det for et modent tegn på erfaring, at man tror ondt om andre, så er man på den sikre side. Samtidigt synes man, det er flovt at tro for godt om andre. Det skulle altså være barnligt at tro for godt om andre, at tro for godt om det, der møder mig på min vej, at tro for godt om fremtiden. Kan det virkelig være rigtigt? Er det sådan, vi modne mennesker over 10 år er? Prøv at spørge din lillesøster/lillebror, datter/søn, nevø/niece eller en eller anden, der ikke er særlig gammel, hvordan de ser frem på år 2007. Jeg tror, du og jeg har meget at lære!
Sidste gang brugte jeg et fantastisk citat fra Dostojevskij, som kunne hjælpe til at se lyset og livet i 2006. Jeg tror også, det kan hjælpe til at se lyset og livet i hverdagen i år 2007.
”Livet findes overalt – det er inde i os og uden for os. Det at være menneske blandt mennesker og vedblive at være det, det ikke at lade sig knuse af ulykken, ikke fortvivle – det er livet, og deri ligger meningen med tilværelsen”. Dostojevskij skrev disse ord på vej til fire års fængsel, og mon ikke vores år 2007 bliver lidt mere lyst trods alt.