200 frikirkeledere på vej mod sammenlægning

Målet er at slå kirkerne sammen, var udmeldingerne på historisk møde mellem Baptister, Metodister og Det Danske Missionsforbund på Trinity sidste weekend. Selvom temaet var menighedernes mission, kom meget af taletiden til at handle om, hvordan man kan slå sig sammen lokalt og nationalt, da Baptistkirken, Metodistkirken og Missionsforbundet holdt lederforum på konferencecenteret Trinity ved Fredericia.

Præster og ledere fra tre kirkesamfund i fælles bøn for fremtiden.

Det døgns fællesskab gav nye kontakter og tanker med inspiration til det lokale samarbejde og netværk. Næsten alle menigheder havde sendt et team på mindst tre personer.

Fremtidens kirke er nu

– Vi har allerede masser af tætte venskabelige relationer på tværs af kirkesamfundene, som skal udnyttes til at slå kirkerne sammen, sagde Baptistkirkens generalsekretær Jan Kornholt, der var med i planlægningen af lederforum.
– Hos de unge er traditioner helt forsvundet. I fremtidens kirke er vores konfessionelle egenart udvisket. Det er allerede en realitet, som vi skal forholde os til nu og også drage nogle konsekvenser nationalt og lokalt.
– Det bliver for kedeligt, for vi er for ens, sagde John Lorenzen fra Missionsforbundet ironisk – måske med brod til, at det er på tide at få gang i processen.
– Flere kirker er allerede sammen om præsteansættelser. Målet for processen er, at vi kan lægge kirkerne sammen, fordi vi har en længsel efter kirkens enhed og mission, siger Metodisternes formand, Jørgen Thorup til Udfordringen.
– Kirkens splittelse er en torn i øjet på mange, der ikke kommer i kirken. Nu kan vi være i stue sammen. Næste skridt er at samarbejde om konkret projekter, inden vi får en struktureret enhed.
– Vi har mange traditioner, der kan gøre samarbejde vanskeligt. Men denne samling af ledere viser, at de sidste års samtaler mellem de tre kirkesamfund er på vej ind i en afgørende fase, fortæller Bo Lundgaard, der er næstformand i Missionsforbundets Forbundsråd.

Fremtiden skabes nu

– Fremtiden skabes i disse minutter. Alt er i spil lokalt og nationalt. Og vi er allerede kommet meget længere end vi troede, da lederstudiestedet SALT blev dannet for nogle år siden. Mange drømmer nu videre om, hvad næste skridt er. Hvem ved – måske laver vi denne konference i samarbejde med FrikirkeNet om 2 år, siger næstformand Bo Lundgaard.

Det løb ud i snak

Bo Lundgaard

John Nielsen fra Det Danske Missionsforbund lagde op til, at de tre kirkesamfund skulle have fælles menigheder og menighedsplantning, fælles rådgivningscentre og bønnecentre i en række byer. Man skulle lade lærere, profeter og evangelister cirkulere på tværs og have en landsdækkende kristen tv-kanal. Et fange-projekt og hjem til hjemløse samt fælleskirkelige støttegrupper.
Men det var kun bolde, der blev smidt op i luften. Da konklusionerne skulle drages, løb det ud i snak fra foredragsholderne i stedet for, at de første egentlige skridt kunne tages.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fælles inspiration

Sociolog Rie Skårhøj fortalte om de ændrede kulturelle vilkår, kirken vil møde i fremtiden. Tidligere SALT-rektor Anders Michael Hansen udfordrede kirkerne til at aflægge sig de gamle kirkeformer og blive en del af nutidens kulturer. Endelig blev det bibelske grundlag for mission udfoldet af præst Ole Lundegaard.