Forslag om protestantisk lobby i EU afvises af Fogh

Statsministeren vil holde Folkekirken udenfor EU, selvom hans eget Europa-Parlamentsmedlem Karin Riis-Jørgensen foreslår en konkret protestantisk ansættelse i EU.- Ingen kan tale på Folkekirkens vegne, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen igen ved sit ugentlige pressemøde. Hans partis egen Europaparlamentsmedlem Karin Riis-Jørgensen fortsætter ufortrødent sit arbejde med at få Folkekirkens holdninger og erfaringer frem i EU.

Karin Riis-Jørgensen

Den danske statsminister har gennem den sidste tid brugt flere anledninger til at proklamere sit syn om, at religion er en privatsag og derfor bør fjernes fra det politiske liv og det offentlige rum. Men Karin Riis-Jørgensen giver igen:
– Det er naivt at tro, at man kan tage religion ud af det offentlige rum. Den er der jo allerede! Det skal vi også være, uden at gøre kål på vores særlige folkekirkelige ordninger, hvor ingen kan udtale sig på Folkekirkens vegne, siger hun til Udfordringen.

Dansk vinkel nødvendig

– Jeg har masser af kontakter og arbejder videre med initiativet. Den Danske Folkekirke er fuldstændig usynlig i EU, modsat både den svenske, finske og tyske. Det er virkelig en skam, at vi ikke er til stede, for vi har en masse at byde på, mener Karin Riis-Jørgensen og henviser til de danske værdier og måden at samtale på i menighedskulturen. Hun mener, det er en af grundene til, at vi har så fredeligt et land.
– Topkristendemokraterne mødes forud for hvert topmøde for at komme med deres inputs. De er SÅ meget med. Der er også brug for, at vi giver et medspil, mener EU-parlamentarikeren.

Berøringsangste
danskere

– Vi sidder mellem to stole. Hvis ingen kan udtale sig på Folkekirkens vegne, kan vi jo heller ikke have et Mellemkirkeligt Råd, som allerede udtaler sig. Vi er berøringsangste og vender ryggen til verden frem for at komme med vores positive inputs i debatterne, siger hun.

Brug strukturer

Karen Riis-Jørgensen har siddet 13 år i EU-parlamentet, men er først nu blevet opmærksom på, at Folkekirken i lang tid har betalt kontingent til Kirkernes Europæiske Konference KEK (et samarbejde mellem 125 protestantiske og ortodokse kirker i Europa) gennem Det Mellemkirkelige Råd.
– Helt banalt skal vi bare bruge de strukturer, vi allerede er med i. Vi skal til at finde penge til at kunne ansætte en sekretær gennem KEK, der kan udøve lobbyarbejde i Bruxelles. Denne skal bakkes op af en backinggruppe med en person fra hvert stift, slutter Karin Riis-Jørgensen.