Tankevækkende roman om retten til livet

Egon Jacobsens nye roman, ”De ufødtes lovsang”, er en engageret og livsnær fortælling om en række vanskelige etiske dilemmaer.Egon Jakobsen har gjort det igen – skrevet en flot roman.Tidligere har han leveret to ungdomsromaner og en bør-neroman, men det er mere end 10 år siden, den seneste så dagens lys. Nu er han så på banen igen med en voksenroman, som unge kvinder også vil kunne have stor glæde og gavn af at læse. Den hedder De ufødtes lovsang.
Efter Egon Jabobsens to ungdomsromaner, ikke mindst Det er dit liv, der udkom på Lohses Forlag i 1993, så jeg med stor forventning frem til, at talentet måtte bryde ud i lys lue. Men der skulle gå 14 år, før han igen var på banen med noget stort – og det er han med en engageret og livsnær fortælling om en række vanskelige etiske dilemmaer som abort, fosterdiagnostik, kunstig befrugtning og retten til forældreskab.
Vi følger lærerinden, Jette, der nærmer sig de 30 år.  Hun har fået en abort som 17-årig – under pres fra omgivelserne. Aborten har sammen med et digt fra gymnasiet „De ufødtes lovsang“ forfulgt hende lige siden. Efter giftermålet har hun haft svært ved at blive gravid og at holde på barnet. I skolen oplever hun en elev, der virker uønsket i sit hjem, fordi han ikke kan leve op til faderens forventninger. Hun har en nevø, der lider af cystisk fibrose, og forældrene ville have valgt abort, hvis en fosterdiagnostisering havde vist, at det næste barn også ville lide af det. Det er mange problematikker, der sammen med et besværligt svangerskab er presset sammen på 142 sider. Det virker overvældende, når man læser om det på bogens bagside.

Flot roman og godt debatindlæg

 
Men Egon Jakobsen har formået at samle det til en gribende og spændende fortælling, hvor sproget glider let, og hvor der er mange fine sprogbilleder, som er med til at male historien for læseren. Det er flot, og jeg kan varmt anbefale bogen til yngre ægtepar og kærestepar, men også til store teenage-piger. Egentlig kunne det være spændende at samlæse den med Sine Munksbøls og Benna Asmussen Hørlücks Victoria om den unge teenager, der bliver gravid, mens hun går på efterskole, men vælger at gennemføre svangerskabet.
De ufødtes lovsang er ikke kun en flot roman, den er også et godt indlæg i debatten omkring en række væsentlige etiske problematikker belyst fra en klar kristen synsvinkel. Derfor kan jeg kun henstille meget kraftig til Egon Jakob-sen: Lad der ikke gå ti år, før din næste roman kommer!
 
Egon Jakobsen:
De ufødtes lovsang
142 sider • 149,95 kr.
Lohse/Fokal