Herodes’ grav fundet

Israelske arkæologer har fundet stykker af en sarkofag, som menes at tilhøre Kong Herodes.ISRAEL – Israelerne har fundet en grav, som menes at tilhøre kong Herodes, som forsøgte at dræbe Jesus-barnet. Herodes’ sarkofag på Herodium udenfor Jerusalem blev angiveligt smadret under et jødisk oprør mod romerne.

Udgravningerne af Heridum, hvor man har fundet resterne af Herodes’ grav. Foto: Hebrew University of Jerusalem

I Det Nye Testamentes andet kapitel bliver Herodes den Store udførlig omtalt. Han er kongen, som forsøger at standse den nye tidsregning ved at dræbe Jesus.

Stor bygherre

Ud over det, vi kender til Herodes fra Bibelen, var han også kendt som en stor bygmester. Han grundlagde byer og opførte pragtfulde bygningsværker. I år 20 f.Kr. startede Herodes med ombygningen af Templet, som tog otte år, og det blev ikke helt færdigt før længe efter hans død. Målet var at imponere med pragt og størrelse. Tempelpladsen blev omgivet af mægtige mure. Dette var Templet på Jesu tid med hedningernes forgård, hvor der var både pengevekslere og salg af offerdyr, som man kender det fra bibelhistorien.
Et andet eksempel var den store havneby Cæsarea, som han anlagde fra år 22 til år 9 f. Kr. Her var der et afgudstempel, et teater og en hippodrom til hestevæddeløb, gladiatorkampe og dyreskue. Efter hans død blev der også dræbt kristne her. Ved Dødehavet står fæstningen på Masada som et monument over Herodes’ store byggekunst.

Fandt graven

I dag er det kun fæstningen Herodium, 15 kilometer syd for Jerusalem, som bærer Herodes’ navn. Denne «bjergtop», som er synlig på lang afstand, er bygget af menneskehænder. Lige før sin død ændrede han sit testamente og bad om at blive begravet der. Historikeren Josephus Flavius skriver om kongens begravelse, som foregik med soldater, officerer, pomp og pragt.

30 års gravjagt

Helt siden 1972 har professor Ehud Netzer fra Det Hebraiske Universitetet i Jerusalem ledet udgravningerne af Herodium. Jagten på Herodes’ grav har varet i 30 år. Arkæologerne ledte først i den nederste del af Herodium, men flyttede udgravningerne højere op. De opdagede en monumental trappe, som er 6,5 meter bred og bygget til en begravelsesprocession.

En unik sarkofag

Ifølge en pressemeddelelse fra Det Hebraiske Universitetet blev mausoleet ødelagt i gammel tid. Men de har fundet stykker af en unik sarkofag, som var 2,5 meter lang, lavet af rødlig Jerusalem-limsten og dekoreret med rosetter.
Arkæologerne regner med, at dette er Herodes’ sarkofag, selv om hans navn ikke er indskrevet på nogen af stykkerne; men Det Hebraiske Universitetet antyder, at man kan komme til at finde det under de videre udgravninger.

Smadret med vilje

Arkæologerne tror, at sarkofagen med vilje blev slået i stykker sammen med ødelæggelsen af et monument. Det skal angiveligt være sket i årene 66 til 72 e.Kr. under det første jødiske oprør mod romerne. Jøderne, som tog magten, var kendt for deres had mod Herodes, fordi han var en romersk nikkedukke.
Netzer siger, at beliggenheden, fundene og de historiske oplysninger ikke levner nogen tvivl om, at dette er Herodes’ gravsted.
– Fundet af graven er selve klimakset i undersøgelserne, sagde Netzer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: