Kristne i Irak under nyt pres

Situationen tilspidses for de kristne i Irak. I Dora-området i Bagdad får kristne valget mellem at flygte, betale beskyttelsesskat eller blive dræbt.Situationen tilspidses for de kristne i Irak. I Dora-området i Bagdad får kristne valget mellem at flygte, betale beskyttelsesskat eller blive dræbt.Kristne er i stort tal flygtet fra Dora-området i den sydlige del af hovedstaden Bagdad i de seneste uger. Det er et område med en halv million indbyggere, og her har der i mange år været en blandet befolkning, hvor kristne og muslimer har boet fredeligt side om side.
Men nu truer sunni-muslimske oprørsgrupper de kristne til at forlade området. Hvis de kristne ikke konverterer til islam eller betaler den gammelkendte muslimske særskat ”jiyza”, får de en frist på 24 timer til at forlade deres hjem og efterlade deres ejendele, ellers bliver de dræbt.

Kristne flygter

Det har fået hundredvis af kristne til at flygte fra Dora-området, der tidligere var hjemsted for et af de største kristne samfund i hovedstaden.
– Der bliver talt om sikkerhedsplaner, der skal skabe fred, men den er ikke kommet til Dora. Her er der ingen lov, ingen regering og ingen regeringsstyrker. Det her er total forfølgelse. Vi har ikke tidligere i Iraks historie stået i en sådan situation, siger den kaldæiske biskop Shlimon Warduni til Chicago Tribune.
Hovedparten af de kristne i Dora er kaldæere, der er et af de ældste kirkesamfund i Irak.

Øget pres flere steder

Op gennem historien har der boet mange kristne i Nineve-provinsen i det nordlige Irak. Derfor har mange af de internt fordrevne kristne søgt tilflugt her eller i kristne landsbyer i det kurdiske Nordirak, hvor situationen har været roligere end i Bagdad.
Men her er der også sket en forværring. Ifølge nyhedsbureauet AP har kristne familier i Mosul været udsat for, at militante mænd er kommet til deres huse for at afkræve dem en skat på 3.000 dollars (ca. 16.500 kroner). Pengene skal bruges til at bekæmpe de udenlandske koalitionsstyrker. Nogle af de kristne betalte pengene, andre er flygtet.

Bombe skabte
appel om hjælp

Den 23. april blev en af de kristne landsbyer – Tell-el-skop nordøst for Mosul – udsat for et selvmordsbombeangreb. Mindst ti mennesker blev dræbt og 140 såret. Efter bombeangrebet har kirkeledere slået alarm og bedt Vatikanet om hjælp.
– Find en udvej, en måde at hjælpe os på. Kirken over hele Irak er i stor fare. Vi beder Vatikanet om at lade verden høre vore røster, siger Rabban al Qas, der er kaldæisk biskop i Amadiyah og Erbil, i sin appel til Vatikanet.