Kriserne kradser

Hvor mange danskere oplever lige nu at være i en form for krise?

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad resultatet ville være, hvis dette spørgsmål indgik i en opinionsundersøgelse. Det går så ufattelig godt, men ind imellem og under overfladen går det også nogle gange så ufattelig skidt. Kriserne kradser. Der kommer ridser i krom og lak i vores velpolerede hverdag. Men det værste er den indre nedbrydning.

Der er kriser nok at vælge imellem, men som regel vælger vi ikke selv. Et barn bliver sygt. En forælder dør. Økonomien vælter. Arbejdsevnen svigter. Jeg mister min bedste ven. De andre har lige så travlt som mig, så vi har ikke tid. Og når jeg lige pludselig står midt i krisen og har masser af tid, er der ikke nogen, der har tid til mig.

I en krise mister jeg kontrollen. Der bliver flyttet rundt på ting i mit liv, som jeg ikke er herre over. Jeg har brug for noget at holde fast i. Og jeg har også brug for, at noget – eller nogen – holder fast i mig.

Tidsperspektivet i krisen er en faktor for sig. Hvor længe skal det være sådan? Ofte kender jeg ikke svaret. Det kan være en stor hjælp at lære at tage én dag ad gangen. At leve nu.

Det er også rigtig godt, hvis jeg kan lære at blive ven med mig selv. Holde op med at stille for store krav. Sige nej tak til altid at have alle de andres krav hængende i ørerne.

Som sagt mister jeg kontrollen under en krise, og dermed er alt lettere sagt end gjort. Men jeg må finde mit holdepunkt – og det, som holder mig fast. Der er noget, jeg må give slip på. Og hænderne må lære at gribe noget nyt. En krise er en periode uden menneskelige garantier. Kortene blandes. Umuligheder – men også muligheder.

Under krisen – og på den anden side af den – vil vi opleve forandringer, sikkert også fornyelser og berigelser. For mens vi sidder fast i krisen, er vi rent faktisk på vej …


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vil du læse om kriser i Bibelen, så læs Salmernes bog. Der er ikke altid svar, men plads til alle slags spørgsmål. Og så er der en klippe, som står urokkeligt fast under alle forhold. En Gud, der husker på sit menneske.