Efterskoleelever samlede ind til kinesiske bibler

11.172 kr. – eller 446 bibler – det er hvad eleverne på Djurslands Efterskole fik samlet ind, da de den 10. juni løb, sjippede, skød og løftede for at skaffe penge til ”Åbne Døre”.

Josua overraskede alle på skolen ved at løbe 10 kilometer. Ene mand løb han 80 bibler ind.

Ideen til indsamlingen kom fra eleverne selv. De ville lave et alternativ til de traditionelle cykel-sponsor-løb. Giv et beløb for hver fjende, der skydes ned i computerspillet D.O.T.A.! Eller giv et beløb for hvert sjip, der sjippes eller for hvert kilo, der løftes i bænkpres. Der var åbent for alle ideer, der kunne gavne indsamlingen. Det endte med tre hovedkategorier: løb, computerspil og sjipning, hvor 17 elever deltog, og mange flere bakkede op med sponsorbeløb, opmuntringer og masser af koldt vand på den hede dag. Det var primært eleverne selv og deres familier, der var sponsorer.

Ville arrangere
en god dag for eleverne

Nikolaj Andersen ville gerne skabe en hyggelig dag, hvor eleverne var fælles om at samle penge ind.

Nikolaj Andersen går i 10. klasse på Djurslands Efterskole. Det var ham, der tog det første initiativ til sponsordagen. Men egentlig var det slet ikke meningen i starten, at pengene skulle gå til ”Åbne Døre”.
– Jeg fik ideen til indsamlingen, fordi elevrådet manglede nogle penge til et arrangement. Men så fik vi pengene til elevrådet på en anden måde, og så stod jeg tilbage med min idé om at lave en indsamling.
– Egentlig handlede det mest om at lave en hyggelig dag på skolen, hvor vi samtidig fik samlet en masse penge ind.
– Jeg var lidt bange for, at der ikke var så meget opbakning til det, men på selve dagen viste det sig, at der var mange, der havde sponsoreret, og der var en rigtig god stemning omkring det.
Nikolaj deltog i sponserdagen i kategorien computerspil. Her fik man et beløb for hver fjerde mand, man skød ned i spillet. Men er det ok at samle penge ind ved at skyde folk?
– Ja, jeg synes, det er okay at samle penge ind ved at skyde nogen i et computerspil. Det er jo noget fiktivt, der er på en computer. Vi var ti med i spillet, og dem, der var sponsoreret, måtte man ikke slå ihjel, for så gik det ud over indsamlingen! Det var hyggeligt, og der var en bedre stemning end ellers.
For hver 25 kroner, der blev indsamlet kan Åbne Døre købe en kinesisk bibel, og det var en motiverende faktor for eleverne.
– Da jeg spillede, handlede det om at spille nogle penge ind, så på den måde kan man godt sige, at jeg tænkte på det, fortæller Nikolaj. Han brugte det meget til at opmuntre løberne, da de løb.

Det betaler sig
at være i dårlig form

Josua Rabjerg Poulsen går i 9. klasse på Djurslands Efterskole; han var den elev, der fik samlet flest penge ind.
2000 kroner blev det til, og det skyldtes i høj grad, at ingen troede på, han kunne løbe ret langt.
– Der var mange, der vidste, at jeg ikke er så god til at løbe, og derfor syntes de, det var sjovt at sponsorere mig.
– Nede i kirken spurgte jeg en af mine lærere, Frederik, om han ikke ville give noget. Han sagde, at han godt ville give 500 kr., hvis jeg kunne løbe 10 km, men ellers ingenting. Det sagde jeg til ham, at jeg ikke kunne. Men efter kirke pressede en af mine kammerater mig til, at jeg i hvert fald skulle prøve det. Så jeg løb bare, og der var en masse, der bakkede os op. Det var ret hårdt, men den ene kilometer tog den anden, og jeg kom op på de 10 km.
– Mine kamerater synes, det var flot klaret, fordi alle ved, at jeg er i ret dårlig form. De fleste tog det også ret pænt, at de skulle betale mere, end de troede…
– Jeg fik næsten 200 kr. pr. km. Det var med til at holde mig i gang, at jeg vidste, at for hver kilometer, jeg løb, tjente jeg otte bibler sammen.
– Det hjalp mig også, at jeg kendte til ”Åbne Døre” – Jørgen Knudsen har været her på skolen til en fællestime, så jeg ved, hvad Åbne Døre laver, og hvad pengene går til. Jeg får også deres nyhedsbrev.