Ny Alliance er ingen trussel for Kristendemokraterne

Men skal Kristendemokraterne have en chance imod Naser Khaders ny parti, kræver det åbenhed fra KDs bagland, mener TV2s politiske redaktør Kaare R. Skou.Selv om Ny Alliance for tiden nærmest støvsuger KD for vælgere i meningsmålingerne, mener Kaare R. Skou allligevel, at der er plads til begge partier i Folketinget. Ud fra det synspunkt er NA ikke nogen trussel mod KD. Der, hvor truslen ligger, er ifølge Kaare R. Skou i KDs eget bagland.

– Jeg er ikke noget særligt religiøst menneske, men jeg anser kristendommen i alle dens mærkelige afskygninger for at være så fundamental en del af vores kultur, at det er synd, at den for øjeblikket kun repræsenteres af fætrene Krarup og Langballe fra Dansk Folkeparti, siger Kaare R. Schou, TV2s politiske redaktør.

– Den borgerlige del af Kristendemokraterne skal passe på, hvis den vil partiet noget godt.
Både Ny Alliance og Kristendemokraterne er midterpartier, og et midterparti skal være i stand til at bevæge sig i folketingssalen for at kunne agere. Så hvis vi forestiller os et Folketing, hvor begge partier er repræsenteret, og det kan man sagtens, vil den indflydelse, de to partier får, i høj grad komme an på, hvor bevægelige de er.

Om at vælge side

Vi har jo tidligere set, at Kristendemokraterne har haft lidt svært ved at vælge side overhovedet, og når partiet så har valgt side og har støttet en socialdemokratisk regering, er der blevet ballade. Det kan blive ødelæggende for partiets chancer, hvis den borgerlige del af Kristendemokraterne ikke accepterer, at partiet støtter forskellige sider i folketingssalen, vurderer Kaare R. Skou.

Afgørende forskel

I snart 25 år har han analyseret det politiske spil på Christiansborg og ud fra de meldinger, der hidtil er kommet fra Ny Alliance, ser han en afgørende forskel på NAs politik og KDs politik, selv om begge partier er midterpartier.
– Forskellen ligger i holdningerne til velfærd. Mens Ny Alliances skattepolitik, sådan som de har fremlagt den nu, er blottet for enhver social tankegang og vil favorisere den velstillede del af befolkningen, er det mit indtryk, at Kristendemokraterne er mere socialt bevidste i deres skattepolitik og ser skattesystemet som en social regulator.
Jeg kan godt se fordelen ved Ny Alliances skattesystem, for det vil være administrativt nemt, for de opererer ikke med særordninger for nogen, men med en fast skattesats. Men vi har ikke hørt, hvad de vil gøre med dem, der står uden for arbejdsmarkedet, med børnefamilier og pensionister, for dem kan man jo ikke indføre en skat på 42 pct. Der er masser af usagte spørgsmål, siger Kaare R. Skou.
Men hverken Ny Alliance eller Kristendemokraternes ideer bliver udslagsgivende, når det kommer til virkelige skattereformforhandlinger, mener Kaare R. Skou. – Så store bliver Ny Alliance ikke. Jeg spår, de får en 6-8 mandater.

Plads til både Ny Alliance og KD

Uden vaklen mener han, at der er plads i Folketinget til både Ny Alliance og KD, og ifølge hans opfattelse, er det ”noget sjusk,” at KD ikke allerede sidder der.
– Der er plads til begge partier. Ja! Og der er to grunde til, at jeg mener, det er noget sjusk, at Kristendemokraterne ikke sidder i Folketinget nu. Den ene er, at ved sidste valg fik de stemmer nok til tre gennemsnitsmandater, og så skal de selvfølgelig have de tre mandater. Men dem, der har lavet valgloven, har ikke kunnet skrive af efter Grundloven, og derfor er der indført spærregrænser, som gør, at de store partier favoriseres, og det er noget sjusk.

Regnbuen mangler et par farver


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kaare R. Skou kalder Bodil Kornbek for ”lidt af en rejekælling” – men i en positiv betydning. Kristendemokraterne har brug for en bramfri formand og bevægelsesfrihed til højre og venstre, hvis partiet skal hamle op med de to præste-fætre i Dansk Folkeparti og tegne et andet billede af kristendommen i befolkningen.

Den anden grund er, at Kristendemokraterne repræsenterer en opfattelse af, hvordan det danske samfund bør være, som ikke er repræsenteret af andre partier. Hvis du vil tegne en regnbue, skal du have alle farverne med, og i Folketinget prøver man i øjeblikket at tegne en regnbue, hvor der mangler et par farver, og jeg vil godt sige, hvad jeg mener med, at Kristendemokraterne har en anden farve.
– Jeg er ikke noget særligt religiøst menneske, men jeg anser kristendommen i alle dens mærkelige afskygninger for at være så fundamental en del af vores kultur, at det er synd, at den for øjeblikket kun repræsenteres af fætrene Krarup og Langballe fra Dansk Folkeparti. Derfor mangler Kristendemokraterne i Folketinget, for jeg er sikker på, at det kristendomssyn, de to præster repræsenterer, kun dækker en meget, meget, meget forsvindende del af kristendommen og en meget, meget, meget forsvindende del af kirken.

Mandsmod og mandshjerte

Kristendemokraterne derimod repræsenterer mange forskelllige kristendomsopfattelser og kirkeretninger, og ingen af dem kommer til orde, som Folketinget er sammensat nu, og heller ikke med Ny Alliance. Vi må alene bygge på to formørkede tidehvervspræster.
Fortsætter det, er jeg bange for, at det er med til at skræmme folk væk fra kirken og fra det fælles kulturgrundlag, som kristendommen er. Den kultur-ensretning, Tidehverv står for i Folketinget, burde KD kunne gå op imod.
Men det forudsætter, at partiet bakker op om en formand, der har mandsmod og mandshjerte – og frækhed – til at gå imod Søren Krarup og Jesper Langballe. Det nytter ikke, at der sidder små grupper i Kristendemkokraterne og er ligeså formørkede i sindet, som præsterne er. Jeg vil godt kalde Bodil Kornbek lidt af en rejekælling, men det er en rejekælling, der skal til for at matche de to præster. Og så bramfri som hun er, er hun ikke noget dårligt valg som formand, siger Kaare R. Skou.
Af Birgit Eskholm