Sneglefart…?

Ordet ”sneglefart” har fået en ny betydning for mig.Mit lille havebed er blevet oversvømmet med den iberiske skovsnegl, dræbersneglen. Den første virkelig våde junidag opdagede jeg, at min terrasse vrimlede med dræbersnegle; det så uhyggeligt ud og måtte bremses.

Mine tre overnattende gæster tilbød at løse problemet. ”Det eneste rigtige er at lokke sneglene til med øl, så de drukner” sagde en af dem. Gæsterne gik i gang med at grave jogurtbægre ned i havebedet, og hver aften hældte de øl op i bægrene. Få minutter efter at aftenens ølration var uddelt, pilede sneglene frem fra alle ender af terrassen mod øllet. De lå i stakke oven på hinanden for at komme til øllet for dernæst at drukne i det. Høsten af dødrukne snegle var stor.

Efter nogle aftener opdagede vi, at de største og mest robuste af sneglene var blevet tilvænnede, for om morgenen var der kun få snegle tilbage af aftenens øldrikkende snegle i jogurtbægrene.

Det har dog undret mig meget, at sneglene kunne opfange duften af øl og lynhurtigt finde vej til øllet. Fra deres skjulesteder dukkede de op i alt andet end sneglefart. Gæsterne og jeg blev enige om, at ølkuren ikke var tilstrækkelig, og jeg foreslog kogende vand, men her gik grænsen! ”I det mindste dør de glade i øllet”, sagde en gæst. Efter 14 dages intensiv sneglebekæmpelse foreslog gæsterne slet og ret sneglegift. Det råd har jeg nu fulgt, og det skulle være lige så økologisk som øl og ikke meget dyrere. Frederiksborg Amtsavis har haft flere artikler og i stribevis af forslag og henvisninger til internettet om bekæmpelse af dræbersnegle. Senest har en politiker foreslået, at hjemmeværnet skulle rykke ud mod Danmarks hastigt fremrykkende fjende, og nu skal der endda være en national handlingsplan!

Ak ja, efter denne sommer er ”sneglefart” ikke, hvad det har været. Løfter man blikket opad, kan man også fundere på, om ikke Gud svarer hastigt, selvom vi tror,
Han svarer i sneglefart. ”Jeg siger jer: Han vil skaffe dem ret, og det snart siger Jesus i Lukas 18,8.