Debat

Prøv en
periode uden tv og radio

Da min hustru og jeg for fire uger siden koblede campingvognen på bilen for at holde ferie i Alperne og derefter i Ungarn, havde vi det problem, at vi ikke kunne følge dansk tv, som vi plejer.
Kunne vi undvære den daglige elektroniske indsprøjtning? Ville vores ferie miste noget på grund af manglende tv og radio fra Danmark? Vi er jo så afhængige af ikke mindst nyhederne fra både DR og TV 2.
Det viste sig imidlertid at være livgivende og berigende at være uden tv og radio i godt tre uger.
Ikke at kunne tænde for tv og radio gav os nogle nye muligheder for at reflektere over livets og feriens indhold – ikke mindst sammen.
Selvom vi i KLF, Kirke & Medier tænker på mediernes indhold og værdi, klarede vi os ganske godt uden dansk tv og radio i næsten fire uger.
Vi oplevede, at mangel på tv og radio gav os nye oplevelser. Vi fik set mere natur og læst flere bøger. Med andre ord kan vi anbefale at prøve en tid uden radio og tv. Og det behøver ikke være i ferien!
Da vi kom hjem, tændte vi for tv igen og zappede mellem de forskellige kanaler. Jo, for vi er glade for dansk tv på DR, TV 2 og flere andre kanaler. På mange måder gør de det jo godt i Danmark.
Ole Lund
Medlem af landsstyrelsen
for KLF, Kirke & Medier
Norgesvej 20
4293 Dianalund

Synspunkt


Michael Harrys eftermæle
Kære Henri Nissen
Hjemkommen fra ferie har jeg nu tid til at skrive dette brev angående din nekrolog over Michael Harry.
Jeg er taknemlig over de mange gode ord om Michael Harry, som du skriver, men jeg synes alligevel, at dine ord behøver en kommentar:
Det er rigtigt, at det var Michael Harry, der var pioneren for den karismatiske bevægelse i Danmark. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at det første møde i en folkekirkelig sammenhæng om den karismatiske bevægelse fandt sted i 1970. Indbudt af sognepræst ved Vor Frelsers Kirke i Esbjerg, pastor A.E. Arentoft, talte både Michael Harry og Michael Harper fra England ved et møde i det nu nedlagte Grundtvigshus i Esbjerg.
Nu er det for sent at spørge Michael Harry om, hvad han selv sagde ved dette møde, men Michael Harrys forkyndelse var koncentreret om to vigtige emner: omvendelse og dåb med Helligånden, som to selvstændige erfaringer i et kristent menneskes indre åndelige liv.
Det var denne forkyndelse og Michael Harrys trofasthed overfor denne forkyndelse der gjorde, at Michael Harry blev isoleret. Der står som overskrift på et afsnit i nekrologen: ”Isolerede sig”. Sandheden er den, at Michael Harry blev isoleret, ikke mindst af Dansk Oase, som ikke ville bruge Michael Harry som taler, fordi han talte om dåben med Helligånden. Det var ikke en forkyndelse, man brød sig om at høre i Dansk Oase.
Du skriver også, at gamle venner undrede sig over, at han ligefrem begyndte at advare mod Toronto og Pensacola. Det ville være mere rigtigt at skrive: forhenværende venner. At tilhængerne af Toronto og Pensacola ikke brød sig om disse advarsler, er meget forståeligt, men vi som så og ser Toronto og Pensacola, som en afsporing af det karismatiske på linie med afsporingen af vækkelsen i Wales, som endte i spiritisme, vi var Michael Harry dybt taknemmelige over, at han fremsatte disse klare advarsler.
Michael Harry fik aldrig den anerkendelse fra de danske ledere af den karismatiske bevægelse, som tilkom ham. Det var nu ikke Michael Harrys problem, men det var og vil forsat være et problem for dem, som nok vil et karismatisk kristenliv, men ikke vil høre tale om omvendelse og dåb med Helligånden.
Den karismatiske bevægelse har mistet en åndelig kæmpe, som mange med mig er meget taknemmelige over at have hørt og kendt.
Jan Bjerregaard
Drosselvej 8
6740 Bramming

Svar om Michael Harry
Opfattelsen af Michael Harrys sidste livsperiode afhænger naturligvis af, hvorfra man betragter den åndelige verden.
Men lad os være enige om hans store pionérbetydning som redskab for den åndelig fornyelse i Danmark og ære mindet om en hengiven Guds tjener.
Henri Nissen.