Sand lovsang og sund lovsangsledelse

Et team af unge lovsangsledere fra succesen Hillsong United delte ud af deres erfaringer for danske lovsangsledere, da de stoppede her på deres verdensturne.Hvad er ’lovsang’, og hvordan skal man lede lovsang? Det var ledere fra Hillsong United i København i sidste uge sammen med 30 særligt inviterede danske lovsangsledere for at snakke om.

Jad, J.D. & Gabriel delte
erfaringer med danske lovsangsledere.

Københavns Kristne Kulturcenter havde bedt Hillsong United om at holde et seminar for de danske lovsangsledere, da de var her for at spille og lede lovsang for 14.000 mennesker i kulturcenteret på Nørrebro sidste mandag.
Hillsong United er et lovsangsband, der udspringer af ungdomsgrupperne i den australske kæmpe-kirke Hillsong Church. Siden 1999 har de hvert år udgivet en meget succesfuld serie cd’er, der sælges over hele verden, og i øjeblikket er de på tourné. Det er næppe nogen overdrivelse at kalde dem et af verdens mest populære lovsangsbands.
– Det er ret fedt, at de stopper her for at spille for 1400 mennesker. Det er selvfølgelig stort for os, men det er det mindste stop på touren, fortæller Katrine Høgenhaug, der har været med til at stable arrangementet på benene. Og hun tilføjer, synligt glad for æren af besøget:
– Det er også derfor, det ligger på en mandag. Weekenderne vil de nemlig hellere bruge på at spille for 20.000 i Prag, griner hun.
Med dén information i baghovedet følte Udfordringen sig da også lidt heldig, da de 3 unge mænd Jad Gillies, Jonathan Douglas (kaldet J.D.) og Gabriel trådte ind i den lille spisesal for at snakke med 30 danske lovsangsledere, som til daglig sørger for, at musikken spiller til gudstjenester rundt om i landet.
De 3 ungdomslovsangsledere kom næsten direkte fra en koncert i Nordtyskland; de var tydeligvis lidt trætte, men ved rigtig højt humør og aldrig bly for at drille hinanden lidt under seminaret, så det blev både morsomt og lærerigt.

Lovsang er…

J.D. lagde ud:
– En stor ting for mig, det var at finde ud af, at lovsang er vores respons på Gud. Jeg troede, at lovsang var, når bandet gik på og sagde ’nu er vi nået til den del af gudstjenesten, hvor der er lovsang’. …Men nej. I Paulus’ brev til romerne 12:1 står der: ”Bring jeres legemer som et levende og helligt offer, der er Gud til behag – det skal være jeres åndelige gudstjeneste”.
På engelsk står der ”det skal være jeres lovsang” eller ”jeres tilbedelse”.
– Det er altså ikke 2 hurtige og så 1 langsom sang, konkluderede J.D. med et smil og pegefingeren løftet.
Lovsang er tilbedelse og handler om, hvad vi giver til Gud. At vi giver Gud en tilbagemelding, vores tilbedelse og pris.
– Det handler om hele vores livsstil, sagde han til lovsangslederne.
Når vi ikke længere sætter os selv i centrum, men lader lovsang handle om Gud, så kan det ifølge J.D. aldrig gå helt galt.

Den vigtigste ressource

– Den vigtigste ressource i dit lovsangsband er mennesker. De skal behandles ens, om du leder 2 eller 2000: De skal behandles godt, fortsatte Gabriel.
Og Gabriel snakker af erfaring. I Australien, hvor Hillsong United holder til, er han med til at stå for cirka 35 gudstjenester om ugen, og han skal være med til at koordinere mange hundrede mennesker i bands og kor. Systemer og skemaer kan hurtigt komme til at tage fokus, og det første, der ryger, er som regel at pleje relationerne i lovsangsbandet. Men sådan må det ikke være:
– Guds rige er aldrig blevet bygget på systemer og skemaer, sagde Gabriel.
– Jesus gjorde alt ud fra relationer. I så høj grad endda, at omkring halvdelen af miraklerne, Biblen omtaler, blev udført til fester og i forbindelse med måltider.
Relationer var vigtige for Jesus. Det skal de også være for os.
– Hvis du kun snakker med dit team, når I øver, så bygger du minus. Det handler om at bygge venskaber. Folk er ikke i teamet for at tjene dig, du er der for at tjene dem.
Dette var virkelig vigtigt for de 3 erfarne lovsangsledere at understrege. Dit lovsangsteam skal ikke være dine ansatte, men dine venner.
– Jo mere du ringer efter dine bandmedlemmer og bare beder dem om at gøre, gøre, gøre, uden at give noget til dem… jo hurtigere leder du dem til udbrændthed. Det er ikke langtidsplanlægning.
For det er også lovsangslederens opgave at finde teamets talenter og få dem frem.
– Især med kreative mennesker kan det kræve tid. Men i sidste ende er det det, der virkelig fører til noget, understregede Gabriel og indrømmede, at han ikke altid selv fik gjort nok for sit team, og han fik tilkendegivelser fra hele salen.
– Vi vil opmuntre jer til at bruge tid sammen med jeres team. Inviter f.eks. til morgenmad. Det behøver ikke at være det helt store, alt du behøver er at hænge ud. At have det sjovt sammen.

En lovsangskultur

Jad Gillies fortsatte med at indkredse lovsangslederens rolle:
– Det er op til os at hjælpe medlemmerne med at vokse. Guds arbejde stopper ikke, når vi holder op. Vi skal klargøre næste generation til at tjene Gud.
Og det gør man ifølge Jad ved opbygge en kultur i lovsangsbandet, hvor tilbedelse og venskab er øverst på dagsordenen. Og den eneste måde at gøre det på er:
– At sætte hånden på ploven. At lede ved at være et godt eksempel, sagde Jad og gav de 30 deltagere et øjeblik til at lade budskabet trænge ind: De har et stort ansvar.
– At lede folk er ikke altid det fedeste, tilføjede Jad.
– Nogle gange skal man ’bringe tordenen indenfor’. Nogle gange skal man irettesætte.
Og det skal man kunne som lovsangsleder, fordi det er op til lederen, til folk som de 30 deltagere, at hjælpe andre med at vokse.
Som konklusion på hele seminaret sagde Jad Gillies:
– Mennesker er Guds første og vigtigste ressource. Lad være med at tage det for givet. Tjen dem. Udvikl dem.
Om aftenen gik Hillsong United på scenen foran 1400 mennesker, og de væltede salen ved at gøre det, de elsker at gøre: Lovsang. Hvor det hele handler om Gud.

Også sangskriverne Joel Huston og Brooke Fraser fra Hillsong United var på besøg og holdt et seminar. Det kan du læse om i næste uges udgave af Udfordringen.