Gud skabte dig – som dig

De første to eventyrbøger af Max Lucado
er udkommet på Scandinavia.I eventyrene om Lucia, Punello og de andre trælfer i landsbyen Trælfstrup får vi klar besked om, at det er bedst for dem at være sådan, som træskæreren Eli har skabt dem. De skal ikke prøve at være noget andet.Foreløbig er der på Forlaget Scandinavia kommet to eventyrbøger i den nye serie med trælferne: Hvis bare jeg havde en grøn næse og Den aller Bedste. I 2008 følger Du er min, Den mest vidunderlige gave og Du er noget særligt. De er alle sammen skrevet af den berømte kristne forfatter Max Lucado, der i Danmark først og fremmest er kendt for bøger for voksne. De er illustreret af den mexicanske kunstner Sergio Martinez, som også er kendt fra internationalt anerkendte udgaver af klassikere som Peter Pan, Pinocchio og Et juleeventyr.
Eventyrbøgerne henvender sig til lidt større børn – og voksne. Vi møder trælferne, figurerne fra træskæreren Elis værksted, i deres eget univers, men et univers, der ligner vores til forveksling med konkurrence, gøren-forskel, trends, som bare skal følges, „mennesker“, der vil lade sig bedrage og som glemmer, hvem de er skabt af, og hvad de er skabt til.

At være, hvad man er

I Hvis bare jeg havde en grøn næse har trendsætter Hr. Tommy Trendy sat en ny trend i gang: Alle skal have malet grøn næse. Tidligere stod han bag trends som firkantede hatte, høje sko, gule ører og nu altså grønne næser. Han skaber en trend – og folket følger, i en tid. Men der kommer en dag, hvor det bliver kedeligt, og de følges med deres skaber ind i værkstedet for at få den grønne maling fjernet. „Det gjorde ondt at blive slebet, men det var det værd for at blive normal igen“. Eli fortæller dem undervejs, at han altid vil hjælpe dem med at være dem, han skabte dem til at være.

At være noget særligt

Den aller Bedste får mig til at tænke både på Pinocchio og på „Kejserens nye klæder“. To eventyr smelter sammen uden på nogen måde at være plagiat. Spændende lavet.
En berømthed kommer til Trælfstrup, og hele byen sættes på den anden ende, men Denna Lerbeste, som er lavet af den fineste mahogni, skaber splid mellem byens indbyggere. Hun skaber skel og udvælger nogle som Tæskelækre Trælfer. Trælfer af fyr, elm og pil er ikke så meget værd. Fx. Punello, der er lavet af pil, oplever at blive skubbet uden for fællesskabet, at blive ensom. Andre vender ham ryggen. Men træskærer Eli fortæller ham, at han er skabt til at være noget særligt – og det får de andre da også øjnene op for.

To dejlige eventyrbøger

Eventyrene – eller lignelserne – har det samme budskab: Du er skabt af Gud som og til noget særligt. Gud har en plan med dig, netop som du er. Du skal ikke prøve på at at være en anden, du skal derimod søge at være den, som Gud har skabt dig til at være.
Det er to dejlige eventyrbøger med gode illustrationer, som mange børn vil elske at få læst højt og snakke med de voksne om. En god anledning til at have sit barn eller barnebarn på skødet og fortælle det et af Guds vigtige budskaber til det enkelte menneske.
Hvis du allerede er begyndt at købe julegaver, så er her en god idé til en gave til dit barn eller barnebarn.

Max Lucado:
Hvis bare jeg havde En Grøn Næse •
Den aller Bedste
Pr. bog: 32 sider • 99 kr.
Scandinavia