Aktiv pensionist driver retrætecenter

Tidligere redaktør på Udfordringen Leif Munk og hans hustru Anke Munk står bag et retrætecenter på det smukke Bornholm. – Hvad blev der af den og den? Mennesker, der tidligere var aktive, f.eks. i kristent arbejde, og som man hørte om hele tiden, men som nu er forsvundet fra offentlighedens søgelys.Sådan er der måske flere, der tænker omkring Leif Munk, mangeårig præst i Randers, senere i Kristianssand i Norge, i Citykirken i Tåstrup og til sidst i en rejse-stilling i Karlslunde Strandkirke og senest som deltidspræst i Missionskirken i Rønne, men også med nogle år som redaktør af Udfordringen.
På det sydlige Bornholm, ikke så langt fra Dueodde, ligger en gård med masser af muligheder. Det så Anke og Leif Munk for nogle år siden, købte gården og driver nu et ferie- og retrætecenter, Munksgården.
Leif fylder 65 år til december og går på pension. Men han vil stadig tage ud og holde møder. Størstedelen af hans tid vil dog komme til at gå med ferie- og retrætecenteret.

Byggede gården om

Da Anke og Leif for et par år siden overtog gården, gik de i gang med at ombygge og indrette stedet til formålet, og der er nu 2 sommerhuse og 3 lejligheder, som i dag primært bruges til ferieudlejning, men som efterhånden skal bruges mere og mere til retræter. Der er også indrettet et bibliotek, hvor man kan fordybe sig, og i øjeblikket er Leif ved at indrette kreative værksteder og en mindre mødesal. Der bliver et keramikværksted, et sølvsmedeværksted og et atelier.
Udendørs er der fodboldbane, wolleyball-bane, petanquebane og masser af andre ”legemuligheder” for børn og voksne. Der er også et grill-hus med sand på gulvet, hvor man kan sidde lige ved åen på lune sommer- og efterårsaftener.

Heste, hund og katte

Anke Munk tager imod gæsterne på Munksgården

På gården er der desuden 5 heste, en hund og adskillige katte, og Leif Munk fortæller, at feriegæsterne ofte oplever, at børnene er beskæftiget det meste af ugen og nyder det. Med hver uges leje af feriebolig følger også en time på hesteryg. Derudover kan man tilkøbe sig flere timer på hesteryg, og der er gode muligheder for terrænridning. Lige op til gården løber Bornholms natursti, og på et øjeblik kan man være ude på den og følge den så langt, man lyster.
Leif fortæller, at visionen for stedet er et retrætecenter, men i dag fungerer det mere som ferieudlejning. Der er dog nogle kirker på Bornholm, der er ved at forberede retrætedage på stedet, og i begyndelsen af november kommer Aglow på retræte i en lang week-end. Leif Munk giver udtryk for, at fremtiden nok vil være et kombineret ferie- og retrætecenter, hvor det i højsæsonen bliver brugt til familieferier og resten af året som retrætecenter, hvor mennesker kan trække sig tilbage og lade op.

Retrætecentret

Præsten og underviseren Leif Munk er meget optaget af, at retrætecentret er et sted for mennesker, der har brug for at slappe af og komme til nye kræfter. Der serveres god og sund mad, og man kan gå eller ride ture i den meget smukke natur, der omgiver gården. Man kan være sig selv eller deltage i nogle af centrets tilbud.
Om formiddagen kan man deltage i en kort samling med fokus på hjælp til større styrke og balance i hverdagen. En del af eftermiddagen er tænkt som “stille tid”, men kan også bruges til personlig samtale med en sjælesørger. Der vil være uger, hvor der fokuseres på særlige temaer, som f.eks. “At overvinde sorg” – “Stress og livskvalitet” – “Bøn og meditation” m.fl.
Visionen er at være til hjælp og støtte for mennesker, der af forskellige årsager har brug for at samle nye kræfter til ånd, sjæl og legeme, og stedet ligger vidunderligt, rigtig ude på landet men tæt ved skov og strand. Der er gode muligheder for for alvor at komme væk fra den stressede hverdag og geare ned. Være alene med sig selv og med Gud – eller være sammen med andre i den udstrækning, man har lyst til det.