Over 500 fynboer skabte trafikkaos foran Bykirken

Nyt gospelkor i Bykirken i Odense tiltrak over 500 mennesker i forrige weekend. Politiet måtte endda hjælpe med at dirigere trafikken på grund af trængslen foran kirken.Det er ikke hver dag, at et kirkeligt arrangement oplever så stort et fremmøde, at det ligefrem skaber trafikkaos foran kirken. Men det var, hvad der skete i forrige weekend, da Bykirken i Odense holdt en gospelgudstjeneste.Over 500 fynboer havde nemlig valgt at møde op i kirken for at høre gospelkoret Collage give deres debutkoncert.
Koret blev startet i august måned og har med rekordfart vokset sig op til at blive det største gospelkor i Odense med 120 sangere.
Succeskriteriet var ellers 60 sangere, fortæller præst i Bykirken – og nu også gospelpræst – Jan Due Christensen,
– Det er jo fantastisk, at koret nu med 120 sangere tæller det dobbelte af, hvad der var vores oprindelig succeskriterium.
80 procent af medlemmerne er endda fynboer, som ellers ikke har nogen tilknytning til kirken, fortæller han og tilføjer, at man nu har måttet stoppe for tilmeldingen for en periode:
– Det er jo meningen, at vi skal ud og holde koncerter; men på nuværende tidspunkt er koret så stort, at hvis vi bliver flere, så kan vi få problemer med at være på en scene. Derfor har vi stoppet for tilmelding, da vi ikke ønsker, at nogen af vores sangere skal udelukkes fra at deltage i en koncert, pga. pladsproblemer, siger Jan Due.

Trafikkaos

Pladsproblemer blev der til gengæld rent trafikalt, da kirken holdt gospelgudstjeneste forrige søndag.
Bykirken ligger nemlig i Østergade, der er en af de større trafikårer i Odense by. Efterhånden som kirkens egen parkeringsplads blev fyldt op, begyndte kirkens gæster at parkere i Østergade og rundt om i kvarteret. Det skabte et midlertidigt trafikkaos, men heldigvis kom en patruljevogn fra politiet forbi og afhjalp trafikproppen.

Rutineret gospelleder

En af årsagerne til korets tiltrækningskraft blandt fynboerne skyldes også, at korets dirigent Anders Sprotte er en ledende skikkelse i gospelmiljøet, fortæller Jan Due:
– Anders er kendt som ”Mister Gospel” her i Odense. Til daglig er han leder af fire kor og har taget initiativ til Odense Gospelfestival, som hvert år samler over 300 korsangere og flere hundrede koncertgæster.
I Gospelkoret Collage kører han et musikalsk samarbejde med Bykirkens pianist Lars Bruno Nielsen. Han har også været pianist i gospelkorene Unity og Opstand Gospelchoir. Samarbejdet mellem de to fungerer rigtig godt.

Kirke midt i tiden

Jan Due Christensen er præst i Bykirken og gospelpræst for koret Collage. Han glæder sig over korets succes.

Bykirkens vision er at være en kirke midt i tiden.
Og i følge Jan Due stemmer den overvældende respons, som gospelkoret har oplevet, godt overens med det, kirken arbejder for at lykkes med.
– Vi arbejder meget med at få nedbrudt de fordomme og tærskler, der kan stå i vejen for, at mennesker i Odense finder kirken relevant, fortæller han.
Flere har nu med gospelkoret fået mulighed for at få et positivt møde med den åndelige dimension.
– Flere har fortalt, at noget rører ved dem, når vi synger, og det er på en måde, som de ikke har prøvet før. Nogen har oplevet, at deres hovedpine og træthed forsvinder. Kombinationen af fællesskab, tro og ånd gør, at folk går glade hjem, siger Jan Due.

God artikel i lokal avis

Også en journalist fra Fyens Stiftstidende havde fået sig en god oplevelse til debutkoncerten. Han slutter sin artikel med disse ord:
”Det rislede også ned ad ryggen på en forhærdet journalist, som var så fortumlet, at han var ved at blive kørt ned af en polsk indregistreret Honda, da han cyklede tilbage til avisen i efterårskulden. Mens menigheden indenfor i varmen intonerede med ”Nu falmer skoven trindt om land…” For fulde decibel og med en smittende livsglæde.
Ingen af dem var i tvivl om, at Jesus denne søndag var landet et eller andet sted i Odense.”