Der må være en grænse

Skal man altid vende den anden kind til? Nej, mener to kristne psykologer i ny bog.Har du en ejendom? Så ved du sikkert, hvor skellet er. Men det ved mange ikke, når det drejer sig om deres eget liv. Og det er især et problem for kristne, som har fået ind med modermælken, at de skal bære over med alle – og altid vende den anden kind til. Men kan barmhjertigheden gå over gevind? Ja, det mener to kristne psykologer i bogen Hvor går grænsen, som netop er udkommet på forlaget Scandinavia:
– Fejlinformation har ført til meget forkert undervisning om grænser, siger Henry Cloud og John Townsend. – Mange klinisk psykologiske symptomer såsom depression, angstlidelser, spiseforstyrrelser og panikanfald har deres rod i konflikter omkring grænser.
Og det skyldes, at grænser definerer, hvem vi er som mennesker. Flyder grænserne, forvirres personerne, og frustrationer og konflikter er uundgåelige:
– En grænse viser mig, hvor jeg ender, og en anden person begynder. Når jeg ved, hvad jeg ejer og skal tage ansvar for, giver det mig frihed.
Bogens mange eksempler afslører, at forfatterne især henvender sig til kristne, som har svært ved at afgrænse sig, fordi Bibelen netop opfordrer til næstekærlighed.

Håndbog i konfliktløsning

Henry Cloud og John Townsend er begge doktorer i klinisk psykologi. Cloud fungerer som virksomhedsrådgiver og Town-send som familieterapeut, og begge holder de et utal af seminarer om „løsninger for livet“ – helt fra børneopdragelse til lederudvikling. Hvor går grænsen er af New York Times kåret som bedste bog om ledelse.
Et afsnit er viet til en ”håndbog” i løsning af grænsekonflikter i ægteskab og børneopdragelse, venner og arbejde – uden at føle dårlig samvittighed! Grundreglen er: Der er forskel på at tage ansvar og på at opføre sig ansvarligt. Man kan tage ansvar for sig selv, ikke for andres gøren og laden. Til gengæld kan man opføre sig ansvarligt over for andre.
– Problemerne opstår, når vi gør andre ansvarlige for vores behov og ønsker, og når vi giver dem skylden for vore skuffelser, siger psykologerne. Du skal tage magten over det, du har magt over – dig selv – og opgive at styre og have magten over andre!
Cloud og Townsend er ikke bange for at tage deres egne fejl med i undervisningen. Fx dengang de ansatte en sekretær og gav hende en stak opgaver første dag. Hun var heldigvis god til at sætte grænser på arbejdspladsen:
– Du har et problem, sagde hun.
– Har jeg det?, svarede psykologen uden at ane, hvad hun mente.
– Du har ansat mig til at arbejde 20 timer om ugen, men du har lige givet mig 40 timers arbejde. Hvilke 20 vil du gerne have lavet?
Sådan! Vi må lære at sige ja til de rette ting, og derfor har vi behov for at sige nej til alt det andet.

Henry Cloud
og John Townsend:
Hvor går grænsen
291 sider • 199 kr.
Scandinavia