Leder af verdensråd stopper

En presset generalsekretær Kobia genopstiller ikke, når valgperioden udløber til nytår.VERDEN – Samuel Kobia anklages for at have snydt sig til en doktergrad. Selv afviser han anklagen og begrunder afgangen med personlige årsager.

Generalsekretær Samuel Kobia. Foto: Peter Williams/WCC

Generalsekretær i Kirkernes Verdensråd, Samuel Kobia, genopstiller ikke til posten, når hans valgperiode udløber til nytår. Det meddelte kenyaneren sidste uge, blot to uger efter at et tysk nyhedsbureau kunne afsløre, at Kobia har smykket sig med en falsk doktorgrad fra et ikke-godkendt amerikansk universitet. I 2003 erhvervede Kobia sig en doktorgrad i religionsvidenskab ved Farfax University i USA. Universitet blev tre år tidligere pålagt at indstille gradsudnævnelserne. Angiveligt har Kirkernes Verdensråd sponseret en del af Kobias studier.

Fjernet fra CV

Kobia afviser at have kendt noget til universitetets manglende godkendelse, og doktorgraden er omgående fjernet fra listen over generalsekretærens meritter. Officielt er Kobias beslutning om ikke at genopstille truffet af personlige årsager, og ifølge en pressemeddelelse fra Kirkernes Verdensråd blev beslutningen mødt med forståelse. Rådet har allerede nedsat et udvalg, som skal søge egnede kandidater, og den nye generalsekretær ventes valgt i september 2009.
Kirkernes Verdensråd er et globalt fællesskab af kirker med 347 medlemskirker fra over 110 forskellige lande. Dermed repræsenterer rådet over 560 mio. kristne, hovedsageligt fra de klassiske protestantiske retninger, ortodokse kirker samt de anglikanske kirker.
KP