Bureaukrati bremser genfundet jødisk stamme

Indiske love og israelsk bureaukrati gør det svært for den ”forsvundne” Manasse-stamme.ISRAEL – I Indien har man fundet, hvad man mener er den forsvundne jødiske Manasse stamme. Mange vil gerne til Israel, men anti-konverteringslove og bureaukrati står i vejen.

Michael Freund fra Shavei Israel er fortørnet over, at bureaukrati bremser Manasse-stammens hjemvenden.

For få årtier siden fandt man i Indien en folkegruppe, som havde bevaret en række jødiske skikke. Man mener, det er efterkommere af den ”forsvundne” Manasse stamme. Nu er medlemmer af Bnei Menashe-folkegruppen begyndt at vende tilbage til Israel, men en række nye regler gør det meget svært, skriver bladet Et Ord fra Jerusalem.

Må ikke konvertere

Det første problem opstår i Indien.
– Den indiske regering sætter stærke begrænsninger for konvertering, skriver journalist Aron Klein.
– Nu må Bnei Menashe-medlemmer, som prøver at vende tilbage, bringes ind som turister og konvertere, så snart de er i den jødiske stat.

Ny lov spænder ben

I efteråret har Isarel imidlertid indført en stramning af immigrationslovgivningen, som kræver hele regeringskabinettets godkendelse i sager om ”forsvundne stammer”.
Michael Freund, der er formand for organisationen Shavei Israel, der arbejder for at hjælpe Manasse-stammen til Israel, er stærkt fortørnet.
– At kræve hele kabinettes godkendelse hver gang en gruppe på 100 eller 200 personer ønsker at flytte hertil og konvertere, er en opskrift på bureaukratisk inerti, siger Michael Freund.
Shavei Israel har det seneste år bragt ca. 1200 medlemmer af Bnei Manashe til Israel.
Michael Bobjerg