Bare musik?

Hvad lytter vi til? Musik er meget mere end rytmer, instrumenter og sangere. Bag alt musik ligger der et budskab. Hvilket budskab lytter vi til?Lytter vi efter melodierne, rytmerne eller budskabet, som flyder fra højttalerne eller iPODen? Måske glider det forbi vores øre, mens rytmerne pumper, men vores underbevidshed opfanger hvert et ord.
Alle sangskrivere og musikere henter inspiration fra en kilde. En cd er en måde at ”tale” til et større publikum. Det vi lytter til, former os, uanset om vi kan lide det eller ej. Spørgsmålet er, hvem vi vil have til at tale til os.
Skal det være rappere eller sangere, som skriger om vold, sex, misbrug, stoffer, selvmod og ulykkelig kærlighed? Skal unges forbilleder være MTV-stjerner, som har en livsførelse, der ikke er værd at efterleve? Hvilken inspirationskilde ligger bag tekster, som er destruktive og opfordrer lytteren til oprør, til at ødelægge sin krop og udnytte andre? Som proklamerer, at ”man er sin egen gud”. Det er ofte sådanne tekster, der pumper i teenagere og unges høretelefoner, og så undrer man sig over teenageprognoser, der peger på, at flere unge går med selvmordstanker, prøver stoffer, køber fortrydelsespiller og råber skældsord efter andre.
Der er også en anden inspirationskilde: Helligånden. Vælger man at lytte til sangere og musikere, som er inspireret af ham, kommer der et anderledes resultat. Mennesker bliver helbredt, sat fri for ting, der har undertrykt dem i årevis, knuste og brudte hjerte bliver helet igen. Mennesker bliver forandret og fyldt med glæde, tro, håb, selvtillid, selvværd og bliver positive og harmoniske.
Gud har skabt musikken for at mennesker gennem den skulle prise ham. Når man lytter til tekster og musik, hvor Gud bliver ophøjet, virker Helligåndens kraft. Omvendt, lytter man til tekster og musik, hvor onde og negative ting bliver ophøjet som ”idealet”, virker dæmonisk kraft.
Musik er et våben. Enten til at sætte mennesker i frihed eller binde dem. Der er magt og autoritet bag ord. Hvilke ord skal forme os? Hvilken inspirationskilde skal påvirke os? Glem et øjeblik de bands, som synger og spiller, og lyt til budskabet! Vi bliver, hvad vi spiser. Men vi bliver også, hvad vi lytter til. Se på resultaterne af teksterne, og døm selv!