En udfordring

Jeg kan ligeså godt indrømme det. Jeg er lidt gammeldags, når det kommer til høflighed og manerer.Jeg giver altid min siddeplads i en fuld bus til et ældre menneske. Jeg fører samtaler på ”De, Dem og Deres” når jeg taler med en fremmed over 60 år. Jeg kan endda finde på at knikse som tak når nogen fortæller mig, hvad klokken er. De fleste griner af mig, når jeg fortæller dem det, men det har givet mig mange gode oplevelser.
Sagen er nemlig den, at de færreste forventer venlighed fra andre, og slet ikke unge, mennesker. Dermed ikke sagt, at vi tror, vi bliver slået ned, så snart et fremmed menneske begynder at tale til os. Vi har bare vænnet os til, at enhver er sig selv nærmest. Det må vi gøre noget ved!
Jeg udfordrer dig hermed til at vise uopfordret venlighed mod fremmede i den næste uge. Det behøver ikke være store ting. Selv små ting, som at lade nogen komme foran dig i køen, hjælpe med at få en barnevogn ud af bussen eller vise vej for hende, der er faret vild, gør en forskel. Den slags ting gør verden til et bedre sted. Selvfølgelig ikke på samme måde som verdensfred eller enden på hungersnød ville gøre. Men stadigvæk.
I øvrigt er det at være hjælpsom og venlig en meget håndgribelig måde at vise næstekærlighed på. Prøv at tænke, at hver gang du er venlig mod en fremmed, bliver du et omvandrende vidnesbyrd om Guds kærlighed til alle mennesker. Hvis ikke det er umagen værd, ved jeg ikke, hvad er.
Hvis du tager imod min udfordring, vil du mærke hvilken velsignelse, der ligger i praktiseret næstekærlighed. Det er utroligt, så glade folk bliver, når de får en lille håndsrækning. Og glæden smitter. Jeg har oplevet, at det kan være svært at holde op med at smile, når et andet menneske bliver overrasket og glad for en hjælpende hånd. Det er noget, der kan varme hele dagen, både for dig selv og dem, du hjælper. Det kræver ofte så lille en indsats, at man kan komme til at undre sig over, hvorfor man ikke altid har gjort sådan. Et smil og en venlighed kræver så lidt, men giver så utroligt meget.
Tag imod min udfordring, og lad os sammen gøre verden til et bedre sted. Et menneske ad gangen.