Esters historie levendegjort i Hollywood-film

En af de mest romantiske bøger i Gamle Testamente er Esters Bog. Den er som skabt til en film. Bogen handler om den forældreløse jødiske pige Hadassa. Da kong Xerxes forstøder sin dronning, indfanges alle de smukkeste piger i det mægtige perserrige, så kongen deriblandt kan udvælge sig en ny dronning.
Alle haremmets piger får en nat med kongen, og derefter er det uvist, om de igen bliver indkaldt.
Temmelig umoralsk må man jo nok sige, men Bibelen fortæller altid tingene, som de er.
Kong Xerxes vælger Hadassa, der har skiftet navn til Ester for at skjule sin jødiske herkomst.
Men en ond embedsmand ved hoffet, Haman, får manipuleret kongen til at ville udrydde jøderne på en bestemt dato.
Her er det så, at Esters onkel Mordokaj anmoder Dronning Ester om hjælp. Da hun undslår sig, siger han de berømte ord: »Hvem ved, om det ikke var med henblik på en situation som denne, du opnåede kongelig værdighed?« (For such a time as this).
Derefter sker der en masse dramatiske ting, som man enten kan vælge at læse i Bibelen eller se i den nye film „En nat med kongen”. Den har store navne med, som Peter O’toole, Omar Sharif og John Rhyss-Davies. Ester spilles af Tiffany Dupont.

En betagende Hollywood-film

Filmen bygger til dels på Tommy Tenneys kristne roman ”Hadassa”, der forsøger at uddrage nogle principper, fx at ”en nat med kongen (Gud) kan ændre dit liv for altid”.
Selve filmen har ikke denne forkyndelse med. Den er på en måde lavet som en typisk Hollywood-film med storslåede scener, men samtidig er den atypisk ved, at den fx kun meget overfladisk viser romantikken mellem Ester og Xerxes.
Dens fortællestil er hurtig og tidstypisk, men lidt for patetisk og rodet. Fx gøres der alt for meget ud af, at fjenden Haman skulle tilhøre et folk, som jøderne i ulydighed ikke fik udryddet. Noget, der egentlig er ret ligegyldigt for historien. Og modsat har historien for meget fart på i selve fortællingen. I slutscenen er det ikke Haman, der beder Ester om nåde (som i Esters Bog), men Haman, der har overtaget og truer Ester. Det giver måske lidt mere spænding, men er ukorrekt.
Alligevel er det en betagende film – specielt hvis man har svært ved at læse Gamle Testamente. Filmen levendegør en af de virkelige historier og viser, hvordan Gud kan ændre historien ved ét menneske på rette tid og sted.

One Night with the King • 118 min. • Scanbox
Kirkebutik.dk-pris: 180 kr.