Fantasy-succes

Det Gyldne Kompas er en storslået historie om kampen mod fordækthed og magtmisbrug, hvor den 12-årige Lyra med mod og barnlig nysgerrighed søger sandheden om verdens tilstand og de mystiske bortførelser af fattige børn.Filmen er sat i et fantasifuldt parallelunivers, hvor hvert menneske er forbundet med et dyr (en daimon), der er en fysisk manifestation af deres sjæl. Filmen er baseret på den første bog af Philip Pullmans succesfulde triologi ”Northern Lights”. Bøgerne er blevet beskyldt for at have et anti-kristent budskab, hvor det magtbegærlige Magistrat kan ses som en kritik af kirken. Men dette aspekt er dog stærkt nedtonet i filmen.
Filmen er visuel flot med imponerende animationer og masser af special effects, som den i øvrigt vandt en Oscar for, men selve historien er en smule spredt. Karaktererne mangler dybde i persontegningerne, og deres motiver og følelser kommer vi aldrig helt tæt på. Nicole Kidman leverer som altid en blændende præstation, her som den smukke mystiske Mrs. Coulter, men det flertydige og filosofiske potentiale, der ligger i bøgerne, kommer desværre ikke helt til udtryk. Se den på en regnfuld sommeraften.
Signe Flensted-Jensen

Det Gyldne Kompas • 109 min. • SF Film