Nu hører de om Jesus – for første gang

”Kirke-karavanen” er nået til Nordkenya og Sydsudan og har bygget 10 kirker for indsamlede penge på SommerCamp. Yderligere seks bliver bygget i sommer.Nu får de 1.284.959 kroner ben at gå på – penge, som blev indsamlet på Pinsekirkernes SommerCamp i Mariager i 2007. Eller rettere: De får hjul at køre på.For nu er de første karavaner af lastbiler med byggematerialer kørt fra Kenya mod Sudan for at bygge hundreder af kirker i Nordkenya og Sydsudan. Et nyt værksted er færdiggjort, og der er allerede bygget syv kirker i det nordlige Kenya og to kirker i det sydlige Sudan.
Så kom borgerkrigslignende tilstande på grund af valget i Kenya. Og nu er der så meget ro på, at der er endnu en kirke i Sydsudan – endda i et område, der ikke før har hørt det kristne budskab.
– I april sendte vi to montører ind i det sydøstlige Sudan for at bygge en kirke i et område, som er totalt ”unået” med evangeliet. Området er på størrelse med halvdelen af Kenya. Stort set ingen i området har hørt om Jesus, oplyser missionærerne Birgitte og Søren Pedersen, der står for præfabrikering af bygge-elementerne i Kenya, inden de transporteres ud i det tørre og fattige Sydsudan.
– Vi regner med i løbet af sommerferien at bygge yderligere seks kirker i Nordkenya, og der er planlagt byggeri af yderligere 10 kirker i Sudan til næste tørtid. Det begynder vi med sidst på året.

Over 100 kirker om året

Ægteparret Birgitte og Søren Pedersen er udsendt af Pinsekirken i Esbjerg.

Pedersens er udsendt fra Pinsekirken i Esbjerg og driver missionsvirksomhed ud fra byen Eldoret. Herfra bygger de langt over 100 kirker om året i hele Østafrika. De laver alle stolper, tagspær, tagplader og ind imellem også vægge, vinduer og døre hjemme på et nybygget værksted, der også delvis er finansieret af indsamlingen i Mariager sidste år.
Erfaringen viser, at en ny kirke virker som trækplaster på folk i lokalområdet. Den viser, at de kristne er kommet for at blive og mener, hvad de siger. Og derfor vil mennesker strømme til og menigheder hurtigt skyde op. Antallet fordobles typisk i løbet af et par år.
Også i Sydsudan er kirkebyggeriet ledsaget af missionsteams:
– Vi sendte et missionsteam af sted i samarbejde med en lokal kirke her i Eldoret, fortæller Birgitte Pedersen. – Sammen med et netværk af kristne præster i byen Lodwar i Turkana-området op til Sudans grænse har de sendt en præst til området. Præsten er fra Turkana-stammen og forstår derfor sudanesernes sprog og kender til de fattige forhold på første hånd.

Pioner-samarbejde

Samarbejdet mellem missionærer, en ansvarlig menighed og et netværk af præster ligner opskriften på et perfekt pionerarbejde:
– Vi har bygget kirken for pengene fra indsamlingen i Mariager sidste år, og menigheden i Eldoret har betalt et hus til præsten. Præstefællesskabet i Lodwar vil fremover støtte og underholde præsten fra Turkana, som vil være missionær deroppe og lede menigheden, fortæller Birgitte Pedersen.
– Det er fantastisk at være med i et sådant samarbejde, hvor vi fra forskellige nationaliteter alle brænder for det samme: at evangeliet må nå ud også til de unåede stammer og folkeslag. Og som danskere kunne vi sammen med brødre og søstre i Danmark være med takket være indsamlingen i Mariager sidste sommer.
– Nu er der et synligt bevis på, at der sker noget i området! Og mennesker får lov at høre de gode nyheder om Jesus, slutter hun.