Dansk LM-volontør druknet ud for Zanzibar

Hans elskede at formidle kristne bøger i Afrika og var meget vellidt blandt alle.Søndag eftermiddag den 14. september druknede den 27-årige volontør Michael Christiansen.

Michael Christiansen sammen med sin afrikanske kollega Levi ved bogsalget, som de rejste rundt med på støvede afrikanske markeder. Ind imellem fik Michael lyst til en svømmetur…

Han var på en sejltur ud for Zanzibar sammen med sin bror og en kammerat og badede fra båden. Han dukkede ikke op igen under en snorkletur. Da de fandt ham, var det trods ihærdige forsøg ikke muligt at genoplive ham, mens de sejlede den lange tur ind til land.
Michael var medarbejder i Luthersk Missions litteraturarbejde i Tanzania. Michael blev sidst udsendt i januar 2008 og havde tidligere haft samme opgave i 2005-2006.
”Vi er dybt berørt over det, som er sket, og vores tanker går til Michaels forældre, hans bror og kammerat og alle vores medarbejdere i Tanzania,” siger LMs generalsekretær Jens Ole Christensen.
Missionssekretær Anker Nielsen rejste mandag morgen til Tanzania for at være sammen med medarbejderne.
Onsdag rejste psykoterapeut Mads Noer, Løgumkloster, til Tanzania for at være til disposition for medarbejderne.
Den druknede kommer fra Over Jerstal ved Haderslev. Han havde sin skolegang på Agerskov Kristne Friskole og uddannede sig til mekaniker i Vojens, før han rejste ud.

Bogmission

Luthersk Missionsforening har 33 personer placeret i Tanzania: 25 missionærer, en korttidsmissionær og syv volontører. Plus 26 børn.
Michael Christiansen var med i LM’s litteraturmission i Tanzania – Soma Biblia – der betyder »Læs Bibelen«. Soma Biblia udgiver egne bøger og står for salg og distribution af kristen litteratur til hele det sydlige Tanzania. Man udgiver også bøger om fx aids.
I 2006 indviede LM en ny bogbutik, kontor og lager i hovedstaden Dar es Salaam ved Afrikas østkyst.
Senest er litteraturarbejdet blevet udvidet med »bogcykler« både i Iringa, Dar es Salaam og Mwanza.

Glædede sig til besøg

Michaels bror og to venner var netop kommet på besøg, da ulykken skete.
På sin personlige hjemmesiden fortæller Michael så sent som den 29. august, at han glædede sig til deres besøg:
– På søndag vil jeg så tage til Dar (Dar es Salaam) for at tage imod Morten, Kenny og Madsen. Jeg glæder mig til at se nogle kendte ansigter hjemmefra.
Mandag den 1. september skriver han for sidste gang:
– Efter en bustur på 9 timer kom jeg så godt til Dar i går.

Hellere ud at bade…

Søndag 17. august havde han fortalt om sit arbejde som bog-volontør – og sin lyst til at komme ud at bade…
– I dag syntes jeg ikke, at jeg havde lyst til andet end at bade efter de 2 gudstjenester i kirken her i Kigoma. Og nu da vi har solgt bøger næsten uafbrudt i 1½ måned syntes jeg godt, at vi kunne tage en halv fridag, skriver Michael ærligt.
– Lake Tankanika viste sig da også fra sin bedste side. Vandet var dejligt, solen skinnede fra en skyfri himmel, vi havde stranden for os selv, og alt var perfekt. Vi (Levi og jeg) havde spist lidt af vores medbragte brød og sodavand. Nu var det så tid til at blive kølet ned igen. Mens vi var derude, sagde Levi pludselig ”twende” (lad os tage af sted). Han ville ned på markedet og sælge bøger.
Her skal det lige siges, at vi de sidste 7 måneder har haft mindst 20 grader og ca. 500 km til det nærmeste badested.Så siden påskeferien har jeg ikke været ude og bade.
Hvis jeg på det tidspunkt skulle vælge mellem stranden og en markedsplads, hvor der var støvet og solen bagte og der næsten ingen mennesker er, fordi det er søndag, så ved jeg godt, hvad der ville veje mest på vægtskålen. (…)
Nu ville jeg bare nyde denne, Guds, dag. Det blev da også sådan, heldigvis.
Senere fortæller den danske bog-volontør at de har næsten udsolgt af bøger, og om den store efterspørgsel efter bibler i Tanzania, som han brugte sit unge liv på at afhjælpe.
Henri.

Venner mindes
Michael Christiansen

På den druknede unge danskers hjemmeside www.michaelc.dk skriver hans bror og ven, som var tilstede ved ulykken:

Vi sidder her i Dar es Salaam og sørger over Michaels tragiske død. Det er vores ønske, at alle, der kommer forbi denne side, vil sende en bøn og en tanke af sted for Michael og hans familie og alle, der er berørt af dette.
Michael var en mand, som elskede at arbejde for Gud og dele Guds ord med mennesker. Hele hans liv har han altid været der for alle, der har haft brug for det, og han har altid tilsidesat sig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi skal mindes en mand, hvis lige ikke findes på denne jord, og tænke på alt det gode, han har gjort, imens han var i blandt os, nu sidder han i Himlen ved Gud og Jesus og ser ned på os, og vi kan være sikre på, at han stadig gør alt, hvad han kan for at hjælpe os hernede, med alt hvad der er i hans magt. Michael er en mand, der aldrig giver op.
Så tak for al den tid vi har haft med ham på denne jord, og lad os glædes over, at vi ser ham i Himlen engang, når det er vores tur.

Vi var ved Michael til det sidste og kæmpede alt, hvad vi kunne, sammen med Gud, som var ved vores side.
Men vi kunne intet stille op. Gud havde besluttet, at søndag den 14. september 2008 skulle Michael hentes hjem til hans plads i himlene. Det har været hårdt at se ham gå bort, men vi er stadig meget taknemlige for, at vi kunne være ved hans side hele vejen. (…)
Michael VI VIL ALDRIG GLEMME DIG. VI VIL ALTID HUSKE PÅ ALT DET GODE DU HAR GJORT…

Skrevet med stor sorg og længsel af Morten Christiansen og Kenny Møller. Du er i vores hjerter og tanker for altid.


Artiklen fortsætter efter annoncen: