Den angrende helt – Iron Man

Iron Man er en underholdende film om en anderledes type helt: Våbenproducenten der fortryder. Han vil redde liv i stedet for at tage dem.Det begynder godt. Den stenrige våbenproducent og opfinder Tony Stark sidder med en Martini i hånden og lægger an på en kvindelig soldat, mens han får en køretur igennem Afghanistan. Han har produceret nye våben og er i landet for at give en demonstration. Han fører sig frem som en playboy uden at tænke på krigens konsekvenser. Men pludselig bliver amerikanerne angrebet – med et af Starks egne våben. Han bliver kidnappet og tvunget til at bygge et missil for sine tilfangetagere.
Det gør han ikke. I stedet bygger han en enmandstank – en ridderdragt fyldt med våben. Tony Stark, våbenproducenten, bliver til Tony Stark, Iron Man: En superhelt uden superkræfter, men med hjerne for at producere våben.
Figuren Iron Man blev opfundet af Stan Lee i 1963 som et modsvar på Lee’s andre populære superhelte: Spider-Man, X-Men, Fantastic Four. Han ville skabe en helt, som var dybt usympatisk, men gjorde sit bedste for at forbedre verden. Og den person er ført til biograflærredet og nu dvd’en i skikkelse af Robert Downey Jr. Han er så karismatisk, at man ikke kan lade være med at blive charmeret, og hans skuespil holder filmen oppe i et niveau, der placerer denne tegneseriefilmatisering i toppen af alt, der er blevet lavet i genren. På grund af skuespillet, men også på grund af humoren og den anderledes tilgang til heltemyten: Ikke alle er gode mennesker, men man kan omvende sig, man kan forbedre sig. Og det er da ikke et helt dumt budskab at tage med sig fra en superheltefilm.
Kim Schou
Iron Man • 121 min. • Paramount