Jesus i mange slags musik

Ens opmærksomhed bliver vakt, når den sympatiske rytmiske musiker og myreflittige norske komponist af kristen musik, Martin Alfsen, skriver en bog med en historisk indfaldsvinkel om Jesus i musikken.Mange kender Alfsen som komponist til diverse sange af lovsangstypen, der står i sangbøger som Fællessang, fx Jeg lovsynger dig. Han har udgivet et væld af cd’er, er leder af Reflex koret og spyer mængder af nodehæfter og storværker ud. Han har bl.a. komponeret den timelange påskepassion, 7 døgn i Jerusalem.
Martin Alfsen har fået den ide, overordnet at lægge en eneste tanke til grund for sin bog: At komponister gennem alle tider – fra gregoriansk musik små 1000 år tilbage – og komponister af al slags kristen musik, har skrevet deres musik, fordi de var kristne og ville have det kristne budskab ud gennem musikken. Han mener, at der er en speciel kraft i den musik, der er inspireret af Jesus eller viet til ham. Det er en af hans konklusioner, at jo længere man når ind i musikken, des stærkere opleves dette vidnesbyrd.
Forfatteren lægger virkelig kyndighed og en sund og interessevækkende dømmekraft for dagen, når han i sit strejftog gennem musikhistorien tager emner som gregoriansk musik, Bach, og nyere klassiske komponister som Messien og Stravinsky – og mange andre – under behandling.
Undertitlen på bogen – fra gregoriansk sang til hip hop – siger noget om bredden af denne letlæste og 170 sider store bog. Alfsen karakteriserer de emner og komponister, han taler om, så de bliver sat ind i en sammenhæng og i deres historisk baggrund.

Interessante pointer

Han har mange interessante pointer, som gør fremstillingen spændende. Fx siger han om Beethoven, der ellers ikke decideret er kendt som en kristen komponist, at han selv ved gentagne lejligheder har udtalt, at han betragtede sin mægtige Missa Solemnis som sit egentlige hovedværk. Og at det næsten er umuligt at tænke sig, at han ikke skulle have været personlig engageret af det budskab, han med så stor kraft og inderlighed formidler.
Duke Ellington, Bob Dylan, Bono/U2, Johnny Cash, Cliff Richard, Bjørn Eidsvåg, Elvis er nogle af de kendte musikere, der laves en hel historie om. De letlæste historier gør det lettere at fordøje den mere faktuelt orienterede gennemgang af værkerne.
Efter hvert kapitel er der inspiration til selv at gå videre på denne musikrejse via de forskellige cd-forslag og konkrete udgivelser, han anbefaler.
Erik Linow

Martin Alfsen:
Jesus i musikken
170 sider
Luther Forlag
Kirkebutik.dk-pris: 65 kr.